Skip links
datum za ustanovitev s.p.

Datum za ustanovitev s.p. izberete sami – kdaj ga izbrati?

Datum za ustanovitev s.p. – kdaj ga določiti?

Datum za ustanovitev s.p. je podatek, ki ga mora podjetnik na začetku postopka ustanovitve s.p. povedati referentu DATA točke. To je datum, ko bo kot s.p. vpisan v register podjetij AJPES in bo lahko začel s poslovanjem.

Ustanovitev podjetja na DATI – hitro in enostavno!

O čem je dobro razmisliti, ko določate datum za ustanovitev s.p.?

Na splošno velja, da je smiselno datum za ustanovitev s.p. postaviti na začetku meseca. Zakaj? Zato, ker se podjetniku za več kot mesec dni zamaknejo v plačilo stroški, ki jih imajo ob odprtju s.p. To so največkrat stroški prispevkov za socialno zavarovanje, stroški računovodskih storitev in strošek vodenja TTR računa na banki. Če torej s.p. datum za ustanovitev s.p. postavi na začetku meseca, potem bo prve stroške za socialne prispevke plačal naslednji mesec, do 20. v mesecu za pretekli mesec.

Informativni izračun plače

Datum za ustanovitev s.p. je sredi meseca, konec meseca ali prve dni meseca

Razlogov, da se bodoči podjetnik odloči da bo datum za ustanovitev s.p. drugačen kot na začetku meseca, je več. Lahko je sredi meseca prekinil pogodbo o zaposlitvi in želi delovno kariero nadaljevati v podjetništvu. Že pred iztekom pogodbe o zaposlitvi (ko z določenim dnem odpove delovno razmerje) in odjave iz zavarovanja pri delodajalcu, mora pravočasno poskrbeti za datum za ustanovitev s.p., da se mu nadaljuje delovna doba in v zavarovanju ni prekinitve. Popoldanski s.p. se za datum ustanovitve s.p. sredi meseca odloči zato, ker mora še v tekočem mesecu izdati račun. Spet tretji pa se za datum ustanovitve s.p. še v tekočem mesecu odločijo zato, ker morajo s pogodbenim partnerjem v najkrajšem možnem času podpisati pogodbo o poslovnem sodelovanju.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Odsotnosti z dela, katere so poleg dopusta?

Datum za ustanovitev s.p. – kako se ga določi?

Datum za ustanovitev s.p. je lahko najprej naslednji dan od dneva, ko podjetnik opravlja postopek registracije na DATA točki ali katerikoli datum v koledarskem mesecu, 30 dni naprej. Ni pomembno, ali datum za ustanovitev s.p. določijo podjetniki na soboto ali nedeljo ali praznik. Sklep o vpisu v poslovni register podjetnik prejme na naslov, ki ga je določil ob registraciji. In sicer naslednji dan od dneva, ki ga je določil kot datum za ustanovitev s.p. Samostojni podjetnik lahko začne s poslovanjem v treh dneh od začetka opravljanja postopka registracije na DATA točki. Koliko časa pa traja postopek za ustanovitev d.o.o., pa lahko preverite v našem članku Čas za odprtje podjetja – koliko časa traja postopek.

Preberite tudi Bolniška odsotnost 2022 – kaj se je spremilo z marcem?

Datum za ustanovitev s.p. in plačevanje prispevkov za socialno zavarovanje

Podjetnik, ki datum za ustanovitev s.p. določi sredi meseca, naslednji mesec plača prispevke za socialno zavarovanje v sorazmernem deležu zneska za toliko dni, kolikor je posloval v mesecu, ki predstavlja datum ustanovitve s.p. Posebnost je pri popoldanskem s.p. Če popoldanski s.p. oz. “popoldanc” datum za ustanovitev s.p. postavi po 15. dnevu v mesecu in torej posluje manj kot polovico meseca, potem plača v naslednjem mesecu polovične pavšalne prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevke za zdravstveno zavarovanje pa v celoti.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Torej, bodoči podjetniki! Preden se odpravite na dopust, pokličite DATA točko na 01/600-1530 in se naročite na termin za registracijo podjetja. Lahko pa se odločite, da pred dopustom opravite posvet s svetovalcem podjetja DATA (pišite za ponudbo na data@data.si), se pozanimajte glede računovodskih storitev podjetja DATA, nato pa na dopustu sestavite in izpilite poslovni načrt svojega podjetja. Po vrnitvi z dopusta, bo ob taki pripravi na podjetniško pot, postopek registracije podjetja mala malica!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search