Skip links
carinski postopek 42

Carinski postopek 42 – tranzit blaga

Kaj je carinski postopek 42?

Carinski postopek 42 pomeni, da se blago uvozi v Slovenijo iz tretje države, in se nato takoj odpošlje v drugo državo članico EU. Podjetniki bodite pozorni – posledično se drugače obračunajo dajatve.

Izračunajte si plačo!

[oblacek2 id=1 txt=”Potrebujete zanesljivo” link=’davcno svetovanje‘]

Kako je obračunan DDV za carinski postopek 42?

Ob uvozu blaga slovenski zavezanec, ponavadi s pomočjo špediterja, prijavi carinski postopek 42. S tem mu je omogočena oprostitev plačila DDV. Ob tem morajo biti carinskemu organu predstavljene informacije, da bo blago dobavljeno v drugo državo članico EU. Prav tako morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, kot je ta, da morata imeti uvoznik v Sloveniji in prejemnik blaga v drugi državi EU veljavno ID številko za namene DDV. Ne glede na oprostitev plačila DDV, se ob uvozu obračunajo in plačajo carinske dajatve skladno z nomenklaturo in stopnjami.

davčno svetovanje

Kako poročati DDV za carinski postopek 42?

Slovenski davčni zavezanec mora za prodajo uvoženega blaga seveda izdati račun svojemu kupcu, davčnemu zavezancu v drugi državi EU. Za carinski postopek 42 mora pridobiti in hraniti dokazila o dobavi blaga v drugo državo članico. Istočasno mora poročati o dobavi na obračunu DDV ter poročilu RP (dobava blaga in storitev v drugo državo članico EU). Skladno s 46. členom ZDDV-1 je dobava blaga v drugo državo članico EU oproščena DDV, če je prejemnik, zavezanec, identificiran za namene DDV.

Ostanite na tekočem z dogajanjem na področjih pravne zakonodaje, davkov in sprememb v računovodstvu.

Želim se prijaviti na e-novice

Potrebujete pravni nasvet? Za ponudbo za pravno svetovanje nas pokličite na 01 6006 276 ali nam pišite na data@data.si

Dokazila za carinski postopek 42

Zadevni carinski postopek 42 predpisuje različna dokazila in listine, s katerimi se dokazuje, da je uvoženo blago namenjeno, da se odpelje ali odpošlje iz Slovenije v drugo državo članico EU. Običajno gre za ustrezno prevozno listino glede na vrsto prevoza (CMR, nakladnica, letalski prevoz tovora, račun prevoznika, zavarovalna polica v zvezi z odpošiljanjem blaga itd). Natančen opis dokumentov najdemo v 45. a členu Izvedbene uredbe 282/2011/EU in v Pravilniku o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost (79. člen).

 

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search