Skip links
bolniško nadomestilo za covid

Bolniško nadomestilo za covid – kako vpliva nov protokol PCR-testiranja?

Bolniško nadomestilo za covid – kaj nov protokol PCR-testiranja pomeni?

Bolniško nadomestilo za covid – prejšnji teden se je spremenil protokol glede PCR-testiranja. Kaj pa spremenjen režim pomeni za bolniški stalež? In od kdaj velja bolniška zaradi covida? V primeru vprašanj delovnopravne zakonodaje so vam lahko v pomoč naši pravni svetovalci! Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Kaj spremembe pri PCR-testiranju pomenijo za bolniški stalež?

Več o spremembah pri PCR-testiranju, ki veljajo od prejšnjega tedna, lahko preberete v tem članku. Tokrat se bomo bolj posvetili temu, kaj to pomeni za bolniško nadomestilo za covid.

Ustanovite podjetje na Dati!

Kdaj ste uradno okuženi z virusom SARS-CoV-2?

Po navodilih ministrstva za zdravje pozitiven hitri test ne pomeni uradne potrditve okužbe s covidom-19. Okužba mora biti uradno potrjena tudi s t.i. imenovanim PCR-testom. Še vedno namreč velja, da se vsi pozitivni rezultati hitrih testov preverjajo s PCR-testi.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

pravno svetovanje

Prijavite se ne brezplačni webinar Kako zaslužiti s svojim hobijem?!

Bolniško nadomestilo za covid – koliko vam pripada?

Ko imate potrjeno okužbo s PCR-testom, velja da ste zboleli za covidom-19. V tem primeru vam zdravnik odredi izolacijo. Ko je zavarovanec (zaposleni pri delodajalcu in tudi samostojni podjetniki) v izolaciji je upravičen do nadomestila v višini 90 odstotkov od osnove. Pri tem se bolniško nadomestilo za covid od prvega dne zadržanosti izplača v breme ZZZS. Če pa gre za bolezen, ki ni covid, vam pripada nadomestilo 80 odstotkov osnove. Pri tem gre prvih 30 dni v breme delodajalca.

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača letos?

Od kdaj velja bolniško nadomestilo za covid?

Pojavlja se vprašanje – od kdaj vam zdravnik kot razlog odsotnosti z dela piše izolacijo? Od prvega dne slabega počutja ali od potrjene okužbe s PCR-testom? Dejstvo je, da dokler nimate uradno potrjene okužbe s covidom (se pravi s PCR-testom), nimate pravice do bolniškega staleža iz razloga izolacije. Ste pa lahko za čas, ko čakate na rezultat PCR-testa (čas trajanja prejema rezultatov se zaradi velika števila testov podaljšuje) v bolniškem staležu iz razloga bolezen. Če se kasneje ugotovi, da je PCR-test pozitiven, je lahko razlog bolniškega staleža »izolacija« tudi za nazaj (se pravi od začetka simptomov). Mimogrede od včeraj velja, da se je skrajšal čas (samo)izoalcije z 10 dni na 7, če izpolnjujete nekatere pogoje.

Opravite informativni izračun za normirance!

Ali lahko delavec dela od doma, če je okužen s covid-19?

V primeru, da je delavec okužen s COVID-19, a želi oz. lahko opravlja delo od doma, je to tudi mogoče. A v tem primeru je seveda upravičen do izplačila plače in ne do bolniškega staleža.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search