Skip links
avtorska ali podjemna pogodba

Avtorska ali podjemna pogodba – kdaj se ju lahko sklene?

Avtorska ali podjemna pogodba

Avtorska ali podjemna pogodba se lahko skleneta, ko iščemo dodaten zaslužek. V katerih primerih? Avtorska ali podjemna pogodba se ne smeta enačiti z redno zaposlitvijo. Mimogrede, v kolikor potrebujete pravno svetovanje iz področja delovnega, gospodarskega ali obligacijskega prava, kontaktirajte našo pravno službo! Za termin plačljivega svetovanja so vam na voljo na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Avtorska ali podjemna pogodba

Avtorska ali podjemna pogodba sta vrsti pogodb, s katerima se lahko uredi plačilo izven delovnega razmerja. V praksi se najpogosteje avtorska ali podjemna pogodba uporabljata za dodatna občasna oz. začasna dela. Če je avtorska ali podjemna pogodba tudi vaš način zaslužka, lahko z našim kalkulatorjem preverite, koliko boste zaslužili!

Informativni izračun plače

Avtorska ali podjemna pogodba – kdaj podjemna?

Ali je bolj primerna avtorska ali podjemna pogodba? Poglejmo značilnosti podjemne pogodbe. Podjemna pogodba pomeni, da bomo opravili določeno delo (lahko je fizično ali umsko delo) v določenem času. Naročnik pa se s pogodbo zaveže, da bo opravljeno delo tudi plačal. Podjemna pogodba se lahko uporablja za razna popravila, čiščenje prostorov, varstvo otrok, obrtniška dela ipd. Se pa je potrebno zavedati, da pri podjemni pogodbi ne pripadajo dodatki (na primer nočno delo, nadure). Prav tako niste upravičeni do letnega dopusta, regresa ali povračila potnih stroškov, saj v tem primeru ne gre za delovnopravno razmerje, ampak civilnopravno. Pravna podlaga za urejanje pogodbenih določil je Obligacijski zakonik. Podjemno pogodbo lahko skleneta dve fizični osebi ali fizična in pravna oseba. Lahko jo fizična oseba sklene tudi s svojim delodajalcem, kjer smo že zaposleni, če gre za dela, ki so izven naših delovnih nalog po pogodbi o zaposlitvi.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

podjetniško svetovanje

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Avtorska ali podjemna pogodba – kdaj je primerna avtorska?

Ko se podjetniki sprašujete ali avtorska ali podjemna pogodba, je potrebno poznati tudi, kdaj se lahko sklene avtorska pogodba. Z njo se zavežemo, da bomo opravili avtorsko delo za naročnika. Ta pa se zaveže, da nam bo za to izplačal honorar. Avtorska pogodba se uporablja le takrat, ko je za njen predmet tudi določeno avtorsko delo. V kolikor presodimo, da predmeta pogodbe ne gre opredeliti kot avtorsko delo, lahko sklenemo podjemno pogodbo.

Avtorsko pogodbo ureja Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah (ZASP). V skladu s tem zakonom velja, da za avtorska dela veljajo zlasti:

  1. govorjena dela, kot npr. govori, pridige, predavanja;
  2. pisana dela, kot npr. leposlovna dela, članki, priročniki, študije ter računalniški programi;
  3. glasbena dela z besedilom ali brez besedila;
  4. gledališka, gledališko-glasbena in lutkovna dela;
  5. koreografska in pantomimska dela;
  6. fotografska dela in dela, narejena po postopku, podobnem fotografiranju;
  7. avdiovizualna dela;
  8. likovna dela, kot npr. slike, grafike in kipi;
  9. arhitekturna dela, kot npr. skice, načrti ter izvedeni objekti s področja arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture;
  10. dela uporabne umetnosti in industrijskega oblikovanja;
  11. kartografska dela;
  12. predstavitve znanstvene, izobraževalne ali tehnične narave (tehnične risbe, načrti, skice, tabele, izvedenska mnenja, plastične predstavitve in druga dela enake narave).

Preberite tudi – Regres za upokojence 2022, kdaj in koliko?

Avtorska ali podjemna pogodba – kaj pa obdavčitev?

Kaj pa glede obdavčitve? Je bolj ugodna avtorska ali podjemna pogodba? Dohodek se pri obeh pogodbah obravnava kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja. A davčno obremenitev je pri podjemni pogodbi za izplačevalca precej višja kot pri avtorski pogodbi. To lahko preverite tudi z našim kalkulatorjem za informativni izračun in ugotovite, ali se vam bolj splača avtorska ali podjemna pogodba oz. kakšen bo strošek. V kolikor bi potrebovali pomoč pri pripravi avtorske ali podjemne pogodbe, pa vam lahko te pripravijo naši sodelavci v pravni službi. Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se tudi na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search