Skip links
Prodaja božičnih drevesc: vaš vir zaslužka letošnje zime

Prodaja božičnih drevesc: vaš vir zaslužka letošnje zime

Prodaja božičnih drevesc – omorike, smreke, jelke, tiste v lončkih, okrasne in še kakšne, je lahko trenutno izjemna poslovna priložnost. Kakšni so pogoji za prodajo božičnih dreves, kako pa je zakonodaja urejena v primeru, ko gre za pridobivanje novoletnih dreves?

Informativni izračun plače

Zanima vas prodaja božičnih drevesc, četudi niste lastnik gozda? Brez skrbi, prodaje se lahko lotite tako, da najprej ustanovite podjetje in prijavite ustrezno dejavnost. Postopek je preprost, in sicer ga lahko brezplačno opravite na DATA točka SPOT registracija. Če ne veste, katera pravno-organizacijska oblika je za vas najbolj ugodna, se lahko udeležite tudi našega BREZPLAČNEGA WEBINARJA “Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja“. Za dodatno individualno svetovanje nikar ne odlašajte in pišite našim strokovnjakom, ki vam bodo pomagali uresničiti poslovne vizije. Z njimi lahko v kontakt stopite preko elektronskega naslova data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Prodaja božičnih drevesc in pridobivanje božičnih dreves: kakšna je razlika?

Pridobivanje božičnih dreves, če ste lastnik gozda

Božična drevesca v svojih gozdovih lahko gojijo in sekajo le lastniki gozdov na podlagi odločbe v upravnem postopku, ki jo izda Zavod za gozdove Slovenije. V tem primeru gre za pridobivanje božičnih dreves, lastniku gozda, ki pa prodaja božična drevesca, dejavnosti ni potrebno registrirati.

[oblacek id=6 txt=”Potrebujete pravni nasvet?” link=’Pošljite povpraševanje!‘]

Prodaja božičnih drevesc, če niste lastnik gozda

Prodaja božičnih drevesc je možna tudi, če oseba ni lastnik gozda. V tem primeru mora oseba dejavnost ustrezno tudi registrirati.

Registriran izvajalec gozdnih del se mora pred prvim začetkom del prijaviti gozdarski inšpekciji. Pri tem mora priložiti tudi dokazila o strokovni usposobljenosti delavcev in dokazati ustreznosti povezanih z varnostjo pri delu. Pristojna gozdarska inšpekcija ga na podlagi tega vpiše v seznam izvajalcev del v gozdovih.

Prodaja božičnih drevesc: katero dejavnost prijaviti?

Če niste lastnik gozda, zanima pa vas prodaja božičnih drevesc, boste s seznama Standardne klasifikacije dejavnosti morali izbrati dejavnost, ki jo boste opravljali:

  • 01.290 Gojenje drugih trajnih nasadov (sem sodi tudi gojenje božičnih dreves),
  • 47.761 Trgovina na drobno v cvetličarnah ali
  • 46.220 Trgovina na debelo s cvetjem in rastlinami.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Prodaja božičnih drevesc v Sloveniji: obvezna pridobitev »oranžne nalepke« oziroma plombe!

Pred posekom se mora lastnik gozda kot tudi posameznik, ki nima gozda, a prodaja božična drevesa, zglasiti pri svojem revirnem gozdarju Zavoda za gozdove. Pri njem pridobi plombo za označitev dreves, ki jih je treba namestiti, preden se drevesca poseka in odpelje iz gozda.

Okrasna gozdna drevesca, posekana v slovenskih gozdovih, morajo med prevozi in med prodajo biti označena z nalepko oranžne barve, na kateri je letnica 2020. To pomeni, da so bila ta drevesa pridobljena na naravi prijazen način, ki ne povzroča škode v gozdovih. Enako velja za gozdna drevesca pridobljena iz nasadov okrasnih drevesc na kmetijskih površinah v Sloveniji.

Postopek označevanja z oranžno nalepko ni predpisan za drevesa, ki predstavljajo tujerodno vrsto, kot so na primer omorike, bele smreke, kavkaške jelke …

Pravni nasvet

Prodaja božičnih drevesc pušča boljši ekološki odtis kot prodaja umetnih novoletnih dreves!

S stališča ogljičnega odtisa in emisij ogljikovega dioksida (CO2) je prodaja božičnih drevesc, kot so naravne smrečice, ogljično nevtralno. To pomeni, da se ob sežigu teh drevesc sprosti toliko CO2, kot ga je drevo vezalo tekom svoje rasti. Tega ni močo trditi ne za gojene smreke ne ne za umetna drevesa.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.
[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search