Skip links
menjava gum 2023

Menjava gum 2023 – kdaj bomo zimske zamenjali za letne?

Menjava gum 2023 – pomlad se z vso hitrostjo približuje. In to pomeni tudi, da sledi prva menjava gum 2023. Zimske gume bomo zamenjali z letnimi. Od kdaj jih lahko zamenjamo?

Veste, kakšen regres vas čaka v 2023?

Do kdaj je potrebno zamenjati gume?

Spomladanska menjava gum 2023 prinese nekoliko manj stresa kot jeseni, ko je treba letne gume zamenjati za zimske. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) določa, da morajo biti motorna ter priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem opremljena z zimsko opremo. Ob tem pa je določeno tudi, da morajo vozila imeti zimsko opremo tudi v zimskih razmerah, ki se pojavijo izven tega obdobja (torej med 15. marcem in 15. novembrom). Nekateri celo priporočajo, da se menjava gum 2023 opravi nekaj dni pozneje in ne takoj 16. marca.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Tudi po 15. marcu se lahko pojavijo zimske razmere!

Po priporočilih nekaterih strokovnjakov je smiselno, da se menjava gum 2023 opravi tudi mesec ali celo mesec in pol po 15. marcu. Vse do začetka maja se namreč lahko pojavijo zimske razmere. In Zakon o pravilih cestnega prometa jasno določa, da morajo biti vozila v primeru zimskih razmer opremljena z zimsko opremo tudi po 15. marcu.

Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Kakšne globe vas lahko doletijo, če nimate ustrezne zimske opreme?

Če bo menjava gum 2023 »prehitro« na vašem sporedu ter ob morebitnih zimskih razmerah ne boste imeli ustrezne zimske opreme, vas lahko doleti globa. Z globo 40 evrov se kaznuje voznik, ki vozila nima opremljenega s predpisano zimsko opremo. Z globo 500 evrov pa se kaznuje voznik, ki ovira oz. onemogoča promet drugih vozil. Ob tem pa se vozniku izreče še 5 kazenskih točk. Globa 1000 evrov pa lahko doleti pravno osebo ali samostojnega podjetnika, katerega voznika ravna v nasprotju z določbami ZPrCP.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search