Skip links
izguba zaposlitve

Izguba zaposlitve in popoldanski s. p.

Izguba zaposlitve je velik šok, malo lažje pa je, če že imate svoj popoldanski s. p. (Če ga še nimate, ga lahko v vsakem trenutku odprete pri nas!)

Ko se znajdete v situaciji, ko vam grozi izguba zaposlitve ali ste prejeli odpoved pogodbe o zaposlitvi, in imate že odprt popoldanski s. p., morate pričeti razmišljati kako naprej.

[seminar id=”70692″ txt=”Enostavnega računovodstva vas lahko tudi naučimo! Po izobraževanju boste zlahka v celoti sami skrbeli za svoje poslovanje!”]

Ker že imate utečen posel, morate najprej razmislite, ali bi ga lahko nadgradili in dalje poslovali kot samozaposlena oseba za polni delovni čas. Bi lahko pridobili nove stranke in nove posle? Bi lahko poglobili sodelovanje z obstoječimi? Je morda izguba zaposlitve za vas pravzaprav priložnost?

Izguba zaposlitve in prehod v samozaposlitev

Če se odločite za polno samozaposlitev, boste svoj popoldanski s. p. spremenili v polni s. p. To boste storili naslednji dan po tem, ko vam bo potekla pogodba o zaposlitvi pri trenutnem delodajalcu. Postopek ni nič drugega kot sprememba osnove, na podlagi katere ste socialno zavarovani. 

[svetovanjecta id=”1″ msg=”Pri nas vam je v računovodskem servisu vedno nekdo na voljo. Tudi med dopusti in odsotnostmi zaradi bolezni!”]

  1. Izguba zaposlitve najprej pomeni, da vas bo zdaj že bivši delodajalec z obrazcem M2 odjavil iz zavarovanja. To bo storil z dnem prenehanja delovnega razmerja.
  2. Zato se morate takoj naslednji dan z obrazcem M1 prijaviti v socialna zavarovanja (v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje). To lahko storitev tudi na Vem točki podjetja Data na Dunajski 136 v Ljubljani, telefon 01/6001 530. Več o postopku si lahko preberete v prispevku Prehajanje iz rednega v popoldanski s. p. in obratno.
  3. Velikokrat boste ob prehodu iz popoldanskega v polni s. p. potrebovali vedno dostopen računovodski servis.
  4. Spremembo v statusu morate nato sporočiti tudi Finančni upravi RS, saj boste morali namesto pavšalnih pričeti plačevati polne prispevke za socialna zavarovanja.

[seminar id=”70680″ txt=”Priporočamo vam, da ob vsaki zamenjavi zaposlitve ali dela v podjetju vi in vaši zaposleni opravite izobraževanje iz Varstva in zdravja pri delu.”]

Izguba zaposlitve in zaprtje popoldanskega s. p.

Če pa presodite, da vašega popoldanskega s. p. ne morete nadgraditi v polno samozaposlitev, pa boste morali za koriščenje pravic, ki vam pripadajo ob brezposelnosti, popoldanski s. p. zapreti.

[tweet]Saj veste, da je lahko vsaka izguba tudi nova priložnost? #podjetništvo #znaministesami [/tweet]

izguba zaposlitve

Popoldanskega s. p. namreč ne morete imeti, če se želite vpisati v razvid iskalcev zaposlitve ter prejemati nadomestilo plače.

  1. V tem primeru morate vsaj 15 dni pred predvidenim zaprtjem popoldanskega s. p. na spletni strani Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) objaviti obvestilo, da boste dejavnost prenehali opravljati. O tem smo že pisali v prispevku Praktični napotki glede obveščanja Ajpes o prenehanju opravljanja dejavnosti s. p.
  2. Nato morate vsaj tri dni pred datumom izbrisa pripraviti vlogo za izbris s. p. iz registra podjetij.
  3. Hkrati morate v obdobju 8 dni do datuma, ko bo nastopil izbris vašega popoldanskega s. p. iz registra, na VEM točki Data opraviti tudi odjavo iz zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, za katerega kot popoldanski s. p. plačujete pavšalne prispevke. Če tega ne storite v tem obdobju, boste morali kasneje odjavo osebno urejati na Zavodu za zdravstveno zavarovanje RS. Več o postopku izbrisa iz poslovnega registra si lahko preberete v prispevku Ob izbrisu iz poslovnega registra se odjava iz zavarovanja ne uredi sama od sebe!

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search