Slovenska kultura pitja piva še nekaj časa ne bo dosegla ravni nekaterih drugih evropskih držav, meni Jan Ledinek iz pivovarne Human Fish Brewery. Po njegovem je slovenska ponudba zasičena z lagerji, ljudje pa še ne razumejo zakaj se pri pivu splača zapraviti kak evro več. Današnji svetovni dan piva je priložnost da razširite svoja pivska obzorja prek standardne izbire med rdečo in zeleno pločevinko.
Jan Ledinek je skupaj z Avstralcem Matthewom Charlesworthom zagnal pivovarno Human Fish Brewery (HFB), ki proizvaja edino ale pivo v Sloveniji. Razlika med lagerji (tovrstna so vsa preostala piva v Sloveniji) in aleji je v vrsti ječmenovega slada, dodanih kvasovkah in temperaturi fermentacije piva.
Okus alejev je pogosto opisan kot bolj kompleksen, bolj začinjen in izvira iz ječmena. Lagerji imajo bolj čist okus, ki temelji na hmelju. Pivo je najverjetneje najstarejša ustvarjena pijača na svetu. Zemljani pa naj bi več kot piva spili le vode in čaja, ugotavlja Max Nelson profesor na Windsorski univerzi.
Ledinek meni, da je kultura pitja piva v Sloveniji precej nizka, a se počasi viša. Računa predvsem na mlajšo generacijo, saj opaža da so nekatere skupine, na primer moški nad 50 let zveste svoji vrsti piva in jih eksperimentiranje ne zanima. Pivci HFB, ki je najdražje slovensko pivo so večinoma izobraženci med 25. in 45. letom.
Mali pivovarji v Sloveniji ne sodelujejo
Čeprav prodaja piva HFB raste Ledinek priznava, da je bil začetek leta 2008 za pivovarno težaven. Gostinci niso verjeli, da se bo pivo prodajalo, saj ima precej drugačen okus kot druga priljubljena piva v Sloveniji. “Tudi natakar mora poskusiti in poznati vsa piva, ki jih prodaja sicer ne more svetovati strankam ” meni Ledinek.
Ker je v Sloveniji približno 30 malih pivovarn nas je zanimalo, zakaj je ponudba slovenskega piva v lokalih tako omejena. Ledinek meni, da je eden izmed glavnih razlogov slaba komunikacija med malimi pivovarji. Ti bi po njegovem mnenju morali stopiti skupaj in razumeti, da njihovi tekmeci niso drugi mali pivovarji, temveč veliki proizvajalci, ki obvladujejo trg.
Pivo gre tudi k sladici
V HFB se trudijo pivo bolj povezati s kulinariko. Svetlo ale pivo se na primer lepo prilega k lažjim mesnim jedem ali pici, temno pivo pa k težjim jedem, kot je svinjska pečenka. Mnogi si težko predstavljamo, da bi ob čokoladni torti srkali pivo, a po Ledinekovem mnenju se čokolada odlično ujame z rdečim pivom. Na spletni strani Tastings.com priporočajo še nekatere druge kombinacije piva in hrane: Guinness se lepo poda k ostrigam, nemški lager pa h klobasicam. V Belgiji je priljubljena kombinacija klapavic in piva močni angleški siri kot je cheddar pa se strežejo z močnimi angleškimi aleji.
Kdo bo v Slovenijo uvozil najboljše pivo na svetu?
- Največ 159 litrov piva na osebo na leto spijejo Čehi, sledijo jim Irci in Nemci.
- Po izboru World Beer Awards je bil najboljši lager na svetu leta 2010 češki Primator Premium, najboljši svetli ale pa Deschutes Red Chair NWPA iz ZDA.
- Slovenci smo deseti na svetu po uživanju alkohola, spili naj bi 15,3 litra čistega etilnega alkohola na osebo, na leto od tega približno štiri litre s pivom.
- Nemška pivovarna Weihenstephan naj bi bila najstarejša na svetu, prvi viri jo omenjajo leta 1040. Bližnja pivovarna Weltenburg Abbey, ki jo viri omenjajo okrog leta 1050 trdi, da so viri Weihenstephana sporni.
Avtor: Zala Velkavrh