Skip links
potrdila A1

Vloga Fursa pri pridobitvi potrdila A1

Postopek za pridobitev potrdila A1 po novem ni bolj zapleten, kvečjemu obratno, pravijo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). So pa z uveljavitvijo Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS) bolj striktni vsebinski pogoji za pridobitev potrdila A1. Pri njihovem preverjanju ZZZS sodeluje tudi s Finančno upravo RS.

>>> Kako morajo biti ustrezno zapisani potni nalogi ter katera dokazila jim je treba priložiti, razlagamo na izobraževanju o potnih nalogih. Pridružite se nam!

[izobrazevanje type=”potni-nalogi”]

Kakšni so po novem pogoji za pridobitev potrdila A1, preverite v prispevku Potrdilo se že pridobiva po novih pravilih. Medtem ko o najpogostejših težavah pri pridobivanju potrdil, lahko berete v prispevku Katere so najpogostejše težave pri pridobivanju potrdil A1?.

Vlogo za izdajo potrdila A1 je po novem možno oddati le še prek portala e-VEM. Pri tem vam lahko kot pooblaščenci pomagajo tudi referenti VEM točki podjetja DATA. Pokličite nas na 01 6001 530 ali nam pišite na data@data.si!

Furs in ZZZS pri pridobivanju potrdila A1 sodelujeta

Za preverjanje zakonsko določenih pogojev za pridobitev potrdila A1, Furs posreduje:

potrdila A1

  • podatke o transakcijskih računih, ki so prijavljeni v davčnem registru in morebitni blokadi teh računov,
  • podatke o predlaganju obračunov davčnega odtegljaja za dohodke iz delovnega razmerja (REK obrazec),
  • podatke o poravnavanju davčnih obveznosti in o pravnomočno izrečenih globah, zaradi prekrška v zvezi z zaposlovanjem na črno.

Vsi ti podatki se na podlagi vloge delodajalca preko sistema ZZZS pridobivajo samodejno preko povezave med Fursom in ZZZS.

Če se v postopku izpolnjevanje vloge za pridobitev potrdila A1 ugotovi, da vlagatelj ne izpolnjuje pogojev, delodajalec ne more oddati vloge. V tem primeru mora delodajalec odpraviti razloge za zavrnitev oddaje vloge.

Če je razlog za zavrnitev oddaje vloge v tem, da zavezanec:

  • nima prijavljenega transakcijskega računa v davčnem registru, mora račun prijaviti v davčni register;
  • ima blokiran transakcijski račun, mora poravnati obveznosti tako, da vsaj eden izmed odprtih računov v RS ni blokiran;
  • ima neporavnane davčne obveznosti, mora le te poravnati;
  • nima oddanih vseh REK obrazcev za zadnjih 6 mesecev oziroma za obdobje od ustanovitve, če je to krajše od šestih mesecev, mora le-te oddati ob pogoju izplačila dohodka iz delovnega razmerja.

Po ureditvi razloga za zavrnitev oddaje vloge, lahko delodajalec ponovno odda vlogo na ZZZS preko sistema eVEM. Če podatki v sistemu eVEM še niso ažurirani na dan ponovne oddaje vloga potem delodajalec zaprosi za izdajo potrdila pri pristojnem finančnem uradu s katerim dokazuje, da je odpravil razloge za zavrnitev vloge. Furs izdano potrdilo avtomatsko posreduje v sistem ZZZS za izdajo potrdila A1.

>>> Pri nas je ustanovitev podjetja povsem preprosta! Za podjetniške začetnike pa v podjetju DATA organiziramo tudi dva odlična seminarja – Abeceda poslovanja in Podjetnik sem – kaj pa zdaj?

[izobrazevanje type=”podjetnik-sem”]

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search