Skip links
Modra karta EU: pogoji za pridobitev in stopnja izobrazbe

Modra karta EU: pogoji za pridobitev in stopnja izobrazbe

Modra karta EU je listina, s katero je tujcu dovoljeno vstopiti in prebivati v Republiki Sloveniji ter opravljati delo zaradi visokokvalificirane zaposlitve. Kakšna stopnja izobrazbe je v tem primeru zahtevana in kakšni so drugi pogoji za pridobitev takšnega dovoljenja za delo? V nadaljevanju si preberite, kaj prinaša modra karta EU in na kaj morate biti kot delodajalec pozorni.

Informativni izračun plače

V podjetju DATA, d.o.o. s tridesetletno tradicijo nudimo različne storitve za tujce v Sloveniji in njihove delodajalce, povezane z delom in bivanjem tujcev v Sloveniji. Pridobivanje dovoljenj za tujce predstavlja za delodajalce poseben izziv. Naši strokovnjaki lahko poskrbijo, da modra karta EU pride hitreje v vaše roke, na pomoč so vam pa lahko tudi pri pridobivanju drugih dovoljenj. Za vsa povpraševanja so vam na voljo po elektronski pošti data@data.si ali na telefonski številki +386 01 6001 530 in +386 40 530 718 (Viber in WhatsApp).

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Modra Karta EU: ali je stopnja izobrazbe tujca pomembna pri pridobivanju karte?

Modra karta EU se lahko pridobi le na osnovi visokokvalificirane zaposlitve, kar pomeni, da je v tem primeru pomembna tudi izobrazba. Tujec mora imeti vsaj visokošolsko izobrazbo. Poleg tega mora delodajalec zanj zagotoviti plačo v višini vsaj 1,5-kratnika povprečne letne bruto plače v Sloveniji.

[oblacek id=6 txt=”Potrebujete pravni nasvet?” link=’Pošljite povpraševanje!‘]

Za izdajo soglasja k izdaji modre karte EU je pomembno tudi, da v evidenci Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) ni drugih ustreznih brezposelnih oseb.

Dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji

Modra Karta EU: kje in kako pridobiti ustrezno dokazilo o stopnji izobrazbe?

Modra karta EU se lahko pridobi tako, da se vloži prošnja, h kateri je potrebno predložiti kar nekaj dokazil.

  • Za primerjavo tujega in slovenskega izobraževanja je pomembna informacija o umeščenosti tujega izobraževanja v izobraževalni sistem v državi izvora.
  • Zato se mora tujcu, da dokaže, da je njegova stopnja izobrazbe dovolj visoka, izdati odločba ali mnenje pristojnega organa v Sloveniji za priznavanje oziroma vrednotenje izobraževanja.
  • V Sloveniji mnenja izdaja ENIC-NARIC center.

Pravni nasvet

Modra karta EU prinaša tujcu še eno pomembno prednost!

Po pridobitvi klasičnega dovoljenja za delo in bivanje mora tujec, državljan tretje države, čakati vsaj eno leto. Po tem lahko vloži vlogo za pridobivanje dovoljenja za svoje družinske člane.

Modra karta EU prinaša pomembno prednost pri izdaji dovoljenj na podlagi združitve družine. Modra karta EU mu namreč omogoča, da takoj, ko sam pridobi dovoljenje, zaprosi za dovoljenja za prebivanje za družinske člane.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.
[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search