Skip links
ožji družinski član

Ožji družinski član – kdo je in kako vam lahko pomaga v podjetju?

Ožji družinski član – kdo vam lahko pomaga v podjetju?

Ožji družinski član – kdo spada pod ožjega družinskega člana? Kako vam lahko pomaga v podjetju? Kako urediti njegov status v podjetju? Na ta vprašanja bomo odgovorili s tem člankom. V primeru morebitnih dodatnih vprašanj glede pomoči ožjih družinskih članov ali pa glede ustanovitve podjetja nasploh, se lahko obrnete na naše podjetniške svetovalce! Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin svetovanja.

Informativni izračun plače

Ožji družinski član – kdo je to?

Ožji družinski član je opredeljen v 17. členu Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki določa člane in definira kratkotrajno delo. Ožji družinski član je oseba, ki lahko nudi brezplačno pomoč v mikro družbi z najmanj enim in največ 10 zaposlenimi. Prav tako ožji družinski član lahko brezplačno pomaga pri samozaposleni osebi, z največ 10 zaposlenimi. Zakon podrobno ureja pravila kratkotrajnega dela.

Ustanovitev podjetja

Ožji družinski član, ki lahko pomaga podjetniku

Podjetniku pri delu v podjetju lahko brezplačno pomagajo:

  • zakonec/zunajzakonski partner/partner v registrirani istospolni skupnosti lastnika ali solastnika mikrodružbe ali samozaposlene osebe;
  • zakonec/zunajzakonski partner/partner v registrirani istospolni skupnosti enega od staršev lastnika ali solastnika mikrodružbe ali samozaposlene osebe, oseba, s katero je lastnik ali solastnik družbe ali samozaposlene osebe v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena;
  • starši in otroci zakonca/zunajzakonskega partnerja/partner v registrirani istospolni skupnosti lastnika ali solastnika mikrodružbe ali samozaposlene osebe.

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

podjetniško svetovanje

Udeležite se skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Ožji družinski član in ureditev statusa v podjetju

Podjetnik mora urediti status ožjega družinskega člana tako, da ga pred začetkom opravljanja brezplačne pomoči prijavi v zavarovanje z M12 obrazcem. Gre za zavarovanje za primer poklicne bolezni in poškodbe pri delu. Zavarovalna podlaga na M12 obrazcu je 050. Podjetnik postopek prijave v zavarovanje lahko uredi sam od doma prek Spot portala, če ima digitalno potrdilo. Postopek lahko opravi brezplačno tudi na katerikoli Spot točki s pomočjo referenta ali pa mu prijavo uredi pooblaščena oseba prav tako elektronsko prek Spot portala. Ob prijavi mora podjetnik navesti EMŠO številko družinskega člana, njegovo ime in priimek ter začetek opravljanja kratkotrajnega dela. Mesečno bo zanj plačeval prispevek v višini 5,46 evra.

Želite ustanoviti d.o.o.?

Ožji družinski član in evidenca opravljenega dela

Podjetnik mora voditi evidenco ur dela, ki ga zanj opravi ožji družinski član. Mesečno je po zakonu dovoljeno opraviti 40 ur brezplačne pomoči ožjega družinskega člana. Evidenca opravljenega dela mora vsebovati:

  • osebno ime, naslov in davčno številko osebe, ki opravlja kratkotrajno delo,
  • uro začetka in zaključka opravljanja kratkotrajnega dela – po dnevih,
  • skupno število ur opravljenega kratkotrajnega dela na mesečni ravni.

Evidenco ur dela, ki ga je opravil ožji družinski član, dnevno podpišeta oba deležnika. Evidenco opravljenih ur podjetnik hrani pri sebi, saj jo ob morebitnem nadzoru inšpektorja, mora predložiti na vpogled.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Ali lahko ožji družinski član pomaga tudi v popoldanskem sp?

Zakon določa, da ožji družinski član brezplačno lahko pomaga v mikro družbi z najmanj enim in največ 10 zaposlenimi ali pri samozaposleni osebi z največ 10 zaposlenimi. V praksi pa se dogaja, da tudi podjetnik, ki registrira dopolnilno dejavnost (popoldanski sp) v svojem podjetju angažira družinskega člana. Ste še vedno v dilemi, kdo od družinskih članov vam lahko pomaga v podjetju? Povprašajte naše podjetniške svetovalce ter se na naročite na individualno obravnavo vašega primera. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

 

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search