Skip links
verizna-kompenzacija

Verižna kompenzacija za povečanje likvidnosti

Verižna kompenzacija nastane, ko se v kompenziranje terjatev med posameznimi podjetji vključi več podjetij oziroma drugih pravnih subjektov. Običajno se za to odločijo, da povečajo svojo likvidnost z medsebojnim poplačilom odprtih terjatev.

Posamezno podjetje, ki se vključi v verižno kompenzacijo, je hkrati upnik in dolžnik, verižna kompenzacija pa služi medsebojnemu pobotu terjatev.

[seminar id=”70692″ txt=”Na naši delavnici se naučite vodenja svojega lastnega enostavnega knjigovodstva, odgovorimo pa vam tudi na vprašanja, s katerimi ste se pri svojem poslovanju morebiti že srečali!”]

Verižna kompenzacija – nekdo jo mora začeti

Verižna kompenzacija se običajno sklene na pobudo enega upnika ali dolžnika, ki se odloči, da želi svoje terjatve do drugega podjetja pobotati tako, da sklene verigo z drugimi upniki in dolžniki, ostali pa se s tem strinjajo in se vključijo v verigo. Dogovorijo se, da bodo v zaključeni krožni verigi medsebojno kompenzirali terjatve in si s tem brez denarnega toka poravnali medsebojne obveznosti.

Prijava na izobraževanje

verižna kompenzacija

Med sabo lahko poravnajo istovrstne terjatve, ki so že zapadle v plačilo, terjatve pa morajo biti ob tem še resnične, nesporne in iztožljive.

[svetovanjecta id=”1″ msg=”Potrebujete dobrega računovodjo? Izberite računovodski servis, na katerega se lahko zanesete!”]

Če se sklepanja verižne kompenzacije loti podjetje samo, mu koristi poznavanje razmer na trgu ter predvsem vedenje, s kom sodelujejo upniki in dolžniki, ki jih želi vključiti v medsebojno verižno kompenzacijo. Podjetje pa lahko za vzpostavitev verižne kompenzacije tudi pooblasti kakšno drugo podjetje.

Ko podjetje kompenzacijo sklene, mora o tem obvestiti svoj računovodski servis.

O obliki dokumenta se dogovorite sami

Verižna kompenzacija se zaključi, ko vsi vpleteni potrdijo v ta namen pripravljen dokument. Zanj sicer oblika ni predpisana in ga lahko z vsemi potrebnimi podrobnostmi pripravijo sami. Iz dokumenta pa mora biti vseeno jasno razvidno, za kakšno obliko dogovora gre.

[tweet]V kompenzacijo se lahko vključi tudi več podjetij v krožni verigi.[/tweet]

V verigi se sicer poravna medsebojno dogovorjena višina terjatev. Za poravnane se štejejo, ko zadnji v verigi verižno kompenzacijo podpiše oziroma potrdi.

Verižna kompenzacija se sklepa v skladu z 318. členom Obligacijskega zakonika, ki pravi: »Kadar je med dvema osebama več obveznosti, ki lahko prenehajo s pobotom, veljajo za pobot pravila, ki veljajo za vračunavanje izpolnitve.«

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search