Skip links
sistem davčnih blagajn

Sistem davčnih blagajn v znamenju nadzorov in kazni

Inšpektorji Finančne uprave RS in uslužbenci mobilnih oddelkov so od 1. februarja dalje v prvem tednu nadzora opravili 742 postopkov nadzora sistema davčnih blagajn. Kot pravijo, so pri tem odkrili 55 nepravilnosti.

[seminar id=”78019″ txt=”Se sprašujete, kako morate po novem v društvih izdajati račune? Niste prepričani, ali je za vas sistem davčnih blagajn prav tako obvezen? Pridružite se nam na seminarju, kjer vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja v zvezi z davčnimi blagajnami za društva.”]

Našli nepripravljene na sistem davčnih blagajn

V 28 primerih kršitev od skupno 55 ugotovljenih so inšpektorji uvedli prekrškovni postopek, zavezancem za vstop v sistem davčnih blagajn pa nameravajo izdati globe. Od tega je bilo z izdajo plačilih nalogov že zaključenih osem postopkov, 20 pa jih je še v teku.

V že omenjenih osmih postopkih je bilo izrečenih za 19.000 evrov glob podjetjem ter za 5.200 evrov glob odgovornim osebam.

Zavezanci pozor – sistem davčnih blagajn pod ostrejšim nadzorom

sistem davčnih blagajn V prihodnjih tednih lahko zavezanci pričakujejo še dodatno okrepljene nadzorne aktivnosti, opozarjajo na Fursu.

Kot pravijo na finančni upravi, so omenjene nadzore opravili pri zavezancih, ki so jim v januarju letos izrekli opozorila in določili rok za vključitev v sistem davčnih blagajn. Pojasnjujejo, da je večina zavezancev obveznosti izpolnila, pri manjšem deležu pa se še vedno pojavljajo nepravilnosti.

Najpogosteje ugotovljene nepravilnosti med drugim nadzorom, v katerih so tokrat inšpektorji zavezance tudi oglobili, so bile:

  • zavezanec ni izdal računa,
  • poslani podatki se ne ujemajo s podatki na izdanem računu,
  • izdani računi niso potrjeni,
  • kršitve povezane z uporabo vezanih knjig računov (VKR).

Le polovica zavezancev pričela z uporabo sistema davčnih blagajn

Kljub temu, da na Fursu obljubljajo kazni že od januarja, je v sistem davčnega potrjevanja računov doslej vstopilo 38.821 zavezancev. Spomnimo, da naj bi bilo po prvih ocenah okrog 70.000 zavezancev z 2. januarjem letos dolžnih vstopiti v sistem davčnih blagajn. Nekaj več, 48.173 zavezancev, pa je do sedaj že prevzelo namenska digitalna potrdila, ki so obvezna za davčno potrjevanje računov.

[seminar id=”76836″ txt=”Sistem davčnih blagajn je obvezen za vse davčne zavezance – tudi za tiste, ki izdajajo malo število računov. Zanje je na voljo brezplačna aplikacija Mini blagajna. Pridružite se nam na delavnici, kjer vas bomo naučili, kako aplikacijo uporabljati v praksi.”]

O tem, da je finančna uprava s 1. februarjem pričela s strožjim nadzorom in doslednim izrekanjem glob, smo že pisali. V prispevku Zavezanci za davčno potrjevanje računov pazljivo – za nepravilnosti boste odslej plačali! si lahko podrobneje preberete o nadzorih uporabe davčnih blagajn.

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search