Restavracije so v zadnjem letu soočile se z veliko spremembami
Restavracije iščejo poslovne stranke, potem, ko so lastniki restavracij izvedeli za pravo interpretacijo odloka, ki jim praktično že 7 mesecev onemogoča poslovanje, lahko pa bi ves čas prisilnega zaprtja obratovali za pravne osebe.
Restavracije zaprte zaradi napačnega tolmačenja odloka o ponujanju blaga in storitev potrošnikom
[oblacek id=6 txt=”Potrebujete pravni nasvet?” link=’Pošljite povpraševanje!‘] Šele stališče inšpektorata urada za varno hrano, je jasno razložilo, da gostinci ob priporočilu ukrepov NIJZ in pod pogojem, da so gostje restavracije istočasno le delavci enega podjetja, lahko pripravijo in ponudijo hrano. Oglasilo se je tudi Ministrstvo za gospodarstvo in pojasnilo, da odlok prepoveduje ponujanje blaga in storitev le potrošnikom, pravnim osebam pa ne.
Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021
Restavracije v mehurčku lahko strežejo zaposlenim v enem podjetju
Gostinci lahko kljub epidemiji in omejitvam, ki izhajajo iz nje, sklenejo pogodbo s podjetjem ali več podjetji za ponujanje hrane in pijače. Gostje restavracije so tako lahko delavci enega podjetja, ustvari se mehurček in obrat se ne obravnava kot javni prostor.
Gostinci zaprli 1300 lokalov v času epidemije
Očitno je šlo za različne interpretacije odloka o ponujanju blaga in storitev, ki pa ima v času epidemije drastične posledice za več kot tisoč podjetnikov, ki so se ukvarjali z gostinsko dejavnostjo (restavracije, gostilne, lokali za strežbo pijač, začasni gostinski obrati…) in so morali zapreti svoje podjetje. Gostinci, ki še poslujejo, se skušajo znajti s pripravo in dostavo hrane strankam na dom. Zdaj, ko je znana prava razlaga odloka o ponujanju blaga in storitev, bodo lahko pripravljali obroke za poslovne stranke-podjetja. Za marsikaterega gostinca je nova razlaga – možnost prišla prepozno.
Želim se prijaviti na e-novice
Restavracije skušajo preživeti, kljub odhajanju kadra
Ker traja zaprtje gostinske branže že več kot pol leta, se gostinci zaskrbljeno sprašujejo, kako bodo ob morebitnem odprtju, na primer restavracije, nazaj dobili kader, ki se je v času epidemije preusmeril v druge poklice.
Vladi predlagajo, da bi se lokali odpirali na »mehak« način. S tem mislijo, da bi bili lokali odprti do 18. ure, obiskovalci bi upoštevali navodila NIJZ glede širjenja okužbe in za mizo bi lahko sedeli največ štirje člani istega gospodinjstva.