Skip links
razlike med sp in doo

Razlike med sp in doo – pred ustanovitvijo podjetja jih je dobro poznati!

Razlike med sp in doo

Razlike med sp in doo se pri podjetnikih najpogosteje nanašajo na podatek o tem, da registracijo sp ne potrebuje kapitala, medtem ko morajo družbeniki za registracijo doo pripraviti kapital v najmanjšem znesku 7.500,00 evra. Druga razlika zadeva področje odgovornosti nosilca dejavnosti v sp, ki za poslovanje svojega podjetja odgovarja z vsem svojim premoženjem. Družbeniki v doo pa so za poslovanje družbe odgovorni do zneska kapitala, ki ga vložijo v doo.

Ustanovite podjetje na DATI! Pokličite 01/600-1530!

Razlike med sp in doo in obdavčitev dobička

Pomembne razlike med sp in doo se nanašajo na obdavčitev dobička. Sp je obdavčen po dohodninski lestvici, ki ima 5 razredov obdavčitve (16%, 26%, 33%, 39%, 45%) in gre za progresivno obdavčitev. Obdavčitev dobička doo je 19-odstotna. Govorimo o obdavčitvi dobička pravnih oseb. Dodatno je podjetnik  v doo obdavčen, če želi dobiček preliti v svoj žep. Stopnja obdavčitve je nato še dodatnih 25 odstotkov.

Informativni izračun plače opravite z našim kalkulatorjem!

Razlike med sp in doo in vodenje poslovnih knjig

Razlike med sp in doo so tudi v načinu vodenja poslovnih knjig. Sp lahko finančni del poslovanja svojega podjetja vodi po dejanskih stroških (enostavno knjigovodstvo ali dvostavno knjigovodstvo) ali pa dobiček sp ugotavlja na način normiranih odhodkov (normiranci). Doo lahko finančno poslovanje družbe vodi na način dvostavnega knjigovodstva ali pa dobiček ugotavlja na način normiranih odhodkov. V vsakem primeru mora doo voditi knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva, tudi če je »normiranec«.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplačuje?

Razlike med sp in doo in plača

Sp nima plače. Dobiček samostojnega podjetnika je hkrati tudi njegova plača, kar pomeni, da svoje plače ne more uveljavljati kot strošek. Doo svojo plačo sam sebi izplačuje, zato plača predstavlja strošek v doo.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Razlike med sp in doo – poslovni račun

Po registraciji sp podjetnik za namene poslovanja sp odpira račun na banki. Lahko posluje tudi s svojim osebnim računom, če se o tem dogovori z banko,  lahko pa odpre ločen TRR račun za sp. Na katerikoli banki. Zaradi preglednosti in transparentnosti svetovalci podjetja DATA vedno svetujemo podjetniku odprtje ločenega TRR računa na banki za namene poslovanja sp. Doo ne more poslovati preko osebnega računa družbenika, ampak mora imeti poslovni račun. Razlika med sp in doo je tudi v načinu odpiranja računa na banki. Sp ga odpre po registraciji podjetja, ko je sp vpisan v register podjetij AJPES. Doo pri postopku registracije odpira najprej začasni račun, kamor nakaže kapital. Po vpisu v poslovni register pa družbenik začasni bančni račun, spremeni v poslovni račun. Sp prosto razpolaga s sredstvi na poslovnem računu (dviguje, polaga, plačuje), medtem ko v doo to ni mogoče. V doo veljajo stroga pravila, na kakšen način in kdaj se denar dvigne, položi na račun ipd.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Razlike med sp in doo in plačevanje prispevkov za socialno zavarovanje

Sp mesečno plačuje prispevke za socialno zavarovanje in je samozaposlen v svojem sp. Dopolnilna dejavnost (popoldanski sp) plačuje pavšalne prispevke za socialno zavarovanje. Tudi doo oziroma družbenik, ki je hkrati zastopnik v podjetju, mesečno plačuje prispevke za socialno zavarovanje. V kolikor pa doo ustanovi oseba, ki je redno zaposlena v drugem podjetju in registrira doo, kakšnih pavšalnih prispevkov ne plačuje (kot jih plačuje popoldanski sp).

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Razlike med sp in doo – skupna značilnost

Razlike med sp in doo ni, kadar govorimo o postopku registracije obeh oblik podjetij. Značilno zanju je, da se postopek registracije podjetja  (sp ali doo) brezplačno opravi na DATA točki. Za dodatne informacije glede ustanovitve podjetja, smo vam na voljo na 01/600-1530 ter na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search