Skip links
Prešernov dan

Prešernov dan – praznujemo slovenski kulturni praznik!

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni in državni praznik. Gre za dela prost dan v Republiki Sloveniji!

Ustanovitev d.o.o. – opravite jo na DATA točki!

Praznujemo na dan smrti našega največjega pesnika

Kulturni praznik oz. Prešernov dan praznujemo osmega februarja. Ta datum je obletnica smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Ta je umrl 8. 2. 1849. Ta dan je bil za praznik razglašen leta 1945 s strani predsedstva narodnoosvobodilnega sveta. Po osamosvojitvi je Slovenija ta praznik ohranila in leta 1991 Prešernov dan razglasila za dela prost dan.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Prešernov dan zaznamujejo številne proslave

Če so v prejšnjih nekaj letih tudi Prešernov dan zaznamovale epidemiološke razmere (covid-19), pa je letos situacija drugačna. Osrednja proslava za Prešernov dan je letos potekala na predvečer praznika. Na njej podeljujejo najvišja priznanja za dosežke na področju umetniškega ustvarjanja. Gre za t.i. Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. V številnih slovenskih mestih bodo Prešernov dan letos zaznamovale proslave in dogodki. V Ljubljani bo med drugim potekal tradicionalni recital Prešernove poezije. V Kranju pripravijo Prešernov smenj, ki je ena najbolj prepoznavnih prireditev ob kulturnem prazniku. Tudi v ostalih slovenskih mestih (npr. Maribor, Koper, Murska Sobota …) na Prešernov dan kulturne ustanove odprejo svoja vrata ter obiskovalce povabijo na različne brezplačne prireditve! V rojstni vasi v Vrbi v občini Žirovnica prav tako obudijo spomin na našega največjega pesnika. Prirejajo namreč tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica.

Letni dopust 2023 – kakšne so pravice delavcev?

Boste za Prešernov dan v službi?

Kljub temu, da je Prešernov dan praznik, pa morajo nekateri zaposleni vseeno biti v službi. Mimogrede, preverite tudi, kako so razporejeni ostali prazniki 2023! Zaposlenim, ki tudi za praznike delajo, je lahko nekoliko v tolažbo le to, da jim za delo za praznike pripada dodatek. Dodatek za delo za praznik je namreč eden izmed tistih dodatkov, ki so določeni v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Gre za enega izmed dodatkov za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa. Poleg tega dodatka so takšni še dodatek za nočno delo, dodatek za nadurno delo ter dodatek za delo v nedeljo.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search