Skip links
Olajšava vam pripada ob prvi registraciji s.p.-ja!

Olajšava vam pripada ob prvi registraciji s.p.-ja!

Olajšava za prvi vpis pripada tistemu, ki še nikoli ni deloval kot samostojni podjetnik. Koliko potemtakem nanesejo prispevki ob prvi registraciji s. p. 273,86 evra?

Informativni izračun plače

Prvič v poslu z lastnim s. p.? Naše računovodstvo mnogim samostojnim podjetnikom olajša marsikatero situacijo. Olajšava, prispevki, izdajanje računov – to vse so vprašanja, ki predstavljajo prva »polena pod noge« novim samostojnim podjetnikom. A vse to je veliko lažje, če pričnete opravljati dejavnost skupaj s usposobljenim računovodskim servisom pri nas. Že pred samo registracijo podjetja se lahko dogovorite za informativno predstavitev naše ponudbe ali pa nam zanjo pišete na data@data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Olajšava za prvi vpis je 50 %

Ob prvem vpisu in celo prvo leto znaša olajšava 50 %  dela prispevkov, ki se nanaša na pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ-ove prispevke). V drugem letu ta olajšava znaša 30 %. V tretjem letu vam olajšava ne pripada več. Tako tudi ne govorimo o olajšavi na celotne prispevke – gre namreč le za del celotnih prispevkov!

Leta se štejejo od datuma prvega vpisa – ne glede na to, da je npr. s.p. ob ustanovitvi bil popoldanski s. p. in te olajšave niste mogli koristit.

BRUTO NETO PLAČA

Komu olajšava ne pripada?

Olajšave ne morete koristiti, v kolikor ste nekoč že imeli registriran s.p., četudi je bil takrat npr. popoldanski. Olajšave tudi ne more koristiti nosilec dejavnosti, ki je nekoč že bil vpisan v razvid samozaposlenih oseb kot npr. samostojni kulturni delavec, samostojni športnik ipd.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Koliko znašajo prispevki ob prvi registraciji s.p.-ja?

[oblacek2 id=1 txt=”Potrebujete zanesljivo” link=’računovodstvo‘]

V septembru 2020 so znašali skupni prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 256,24 evra. Tako so skupaj z olajšavo ti prispevki znašali 128,12 evra. Skupni prispevki za zdravstveno zavarovanje so v istem mesecu znašali 141,54 evra. Skupni prispevki za starševsko varstvo so bili 2,10 evra, prispevki za zaposlitev pa prav tako 2,10 evra.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Skupaj so osnovni in obvezni prispevki za samozaposlene pri polnem s.p. v prvem letu 401,98 evra. Z olajšavo za prvi vpis pa le 273,86 evra!

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Z olajšavo do mesečnih prispevkov, ki znašajo le 273,86 evra!

V kolikor nimate lastne računovodje, ki bi kot v našem računovodskem servisu uredil obračun prispevkov, ki bi odseval tudi olajšavo, morate to urediti sami! To si uredite ob prvem obračunu prispevkov, ki vam ga do 10. v mesecu za pretekli mesec izda FURS v sistemu e-Davki.

Pravni nasvet

Pazite pri obračunu in plačilu prispevkov, saj FURS izdaja kazni!

Za ureditev dostopa do e-Davkov potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo kot je npr. SIGEN-Ca ali pa ustvarite uporabniški račun preko storitve imenovane SI-PASS. Priporočamo, da si ta dostop uredite takoj po registraciji s.p.-ja, saj vam kot podjetju FURS lahko vroča obvestila tudi le preko e-Davkov.

Pripravil: Rok Gros

[spot]

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search