Skip links
odpiranje doo

Odpiranje doo – kdaj in kje se postopek lahko opravi brez stroškov?

Odpiranje doo – kdaj lahko na DATA točki?

Odpiranje doo ni povezano s stroški na DATA točki, če na registracijo doo družbenik pride osebno, če zanj ne obstajajo omejitve za odpiranje doo iz 10.a člena ZGD-1 ter če za odprtje doo nameni družbenik ustanovitveni kapital v najmanjšem znesku 7.500,00 evrov. Kdaj pa odpiranje doo ni mogoče na DATA točki? Odpiranje doo na DATA točki ni mogoče, kadar družbenik pooblasti drugo osebo za postopek registracije ter kadar želita zakonca skupaj postati družbenika v doo. Prav tako ustanovitev doo na DATA točki ni možna, ko družbenik za ustanovitveni kapital nameni osnovna sredstva Enako velja tudi, kadar želi družbenik v družbeno pogodbo zapisati dodatne člene, ki posebej določajo razmerja med družbeniki. V vseh teh primerih mora družbenik odpiranje doo narediti pri notarju, seveda proti plačilu. V kolikor želite ustanoviti s.p. ali d.o.o., pokličite na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin registracije podjetja.

Ustanovitev podjetja

Odprtje doo s pooblastilom družbenika drugi osebi

Če družbenik bodoče družbe za odpiranje doo pooblasti drugo osebo, da zanj opravi vse postopke za ustanovitev doo, potem mora pooblaščenec postopek registracije doo (torej priprave dokumentov) opraviti pri notarju. Referenti DATA točke ne moremo ustanavljati doo s pooblastili. Seveda pa notar za postopek registracije doo izstavi račun.

Uporabite kalkulator za informativni izračun plače!

Odpiranje doo v primeru, da sta družbenika družbe zakonca

Če se zakonca (ali partnerja v izvenzakonski skupnosti) odločita za odpiranje doo in se dogovorita, da bosta oba družbenika v svojem doo, potem bosta morala družbeno pogodbo pripraviti v notarski obliki in torej postopek registracije proti plačilu, opraviti pri notarju. Tudi po registraciji bosta morala večino sprememb podatkov doo opravljati pri notarju.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Kaj, če se za kapital namenijo osnovna sredstva?

Kadar se družbenik odloči za ustanovitveni kapital doo nameniti osnovna sredstva (stroje, nepremičnine, premičnine, intelektualno lastnino…) mora najprej poiskati ustreznega sodnega cenilca. Z zapisnikom sodnega cenilca o vrednosti osnovnih sredstev pa nato odpiranje doo opravi pri notarju.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na DATI!

Odpiranje doo v primeru več družbenikov in posebnih členov v družbeni pogodbi

Družbena pogodba, ki jo v primeru registracije doo lahko pripravimo referenti DATA točke je standardizirana družbena pogodba v skladu z določili ZGD-1. Kadar se več družbenikov odloči za odpiranje doo, se velikokrat zgodi, da želijo v družbeno pogodbo vnesti dodatne člene, ki podrobneje določajo razmerja med njimi v družbi, ki jo ustanavljajo. Dodatne člene v družbeno pogodbo lahko vpiše le notar.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Odpiranje doo in postopek na DATA točki

Odpiranje doo na DATA točki je postopek, ki ni povezan s stroški pri pripravi dokumentacije. Referent DATA točke deležnike na postopku vodi skozi pripravo vse potrebne dokumentacije. Družbeniku po podpisu dokumentacije izroči dokumente za banko za odprtje začasnega računa (kamor bo družbenik ali več njih položil, nakazal kapital) in po prejemu kompletne dokumentacije za doo, elektronsko odda vlogo na registrsko sodišče. Družba je registrirana in vpisana v register podjetij v roku tedna dni po oddani popolni vlogi na sodišče.

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

Odpiranje doo in dodatne storitve DATA točke

Ne le, da podjetniki lahko opravijo odpiranje doo na DATA točki, pred postopkom se lahko posvetujejo s svetovalci podjetja DATA o tem, kaj je zanje najbolj ugodna varianta za odpiranje doo. Po registraciji doo se lahko odločijo za pomoč računovodskega servisa DATA pri davčno, finančnem in računovodskem delu poslovanja družbe. Pri zaposlovanju delavcev v podjetju pa jim lahko pomagajo strokovnjaki naše pravne službe.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search