Skip links

Nov način podpisovanja dokumentov finančne uprave

S Finančne uprave RS (Furs) sporočajo, da bo odslej potekal nov način podpisovanja dokumentov. Odslej se bodo dokumenti Furs, ki se izdelajo in podpišejo v elektronski obliki, tiskali in pošiljali davčnim zavezancem kot kopija dokumenta.

[seminar id=”70696″ txt=”Kako pa boste letos poslovali?”]

To pomeni, da se takšni dokumenti ne bodo več lastnoročno podpisovali. Fizični prepis dokumenta ima odslej enako dokazno vrednost kot izvirnik v elektronski obliki, sporočajo s Fursa.

Prijava na izobraževanje

furs-podpisDo 31. decembra 2016 so se uporabljala pravila, da se odločbe strankam in drugim udeležencem vročajo v izvirniku. S prehodom na celovito elektronsko poslovanje je takšna norma predstavljala oviro, saj je bilo potrebno dokumente, ki so bili izdelani v elektronski obliki in so se vročali v papirni obliki, natisniti in lastnoročno podpisati, še pišejo.

Furs bo večino dokumentov izdela in podpiše v elektronski obliki, zato jih bo po novem vročala:

  • v elektronskem izvirniku (npr. prek portala eDavki) ali
  • v fizičnem prepisu (npr. prek pošte).

Dokler je elektronsko podpisan dokument v elektronski obliki, lahko kdorkoli preveri veljavnost elektronskega podpisa v skladu s postopkom preverjanja veljavnosti elektronskega dokumenta.

[svetovanjecta id=”3″ msg=””]

Če pa zavezanec razpolaga s fizičnim prepisom elektronskega dokumenta (kopija dokumenta) in želi preveriti njegovo istovetnost z izvirnim elektronskim dokumentom, je potrebno na Furs vložiti Zahtevek za pridobitev informacije o istovetnosti dokumenta z elektronskim izvirnikom.

Prijava na izobraževanje

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search