Skip links
Identifikacijska številka za DDV - kje jo lahko preverite?

Identifikacijska številka za DDV – kje jo lahko preverite?

Identifikacijska številka za ddv

Identifikacijska številka za DDV je pomemben podatek – veste kje ga lahko preverite? Ali ste začeli poslovno sodelovati z novim poslovnim partnerjem v Republiki Sloveniji ali v katerikoli drugi državi članici EU? Kje lahko preverite ali ima poslovni partner veljavno identifikacijsko številko za DDV?

Izračunajte si plačo!

 Kaj je identifikacijska številka za DDV?

[oblacek id=1 txt=”Potrebujete sstrokovni nasvet iz davčnega področja?” link=’Pošljite povpraševanje!‘]Identifikacijska številka za DDV je davčna številka, ki jo sicer dobite ob registraciji podjetja, s predpono SI. Predpona SI pred davčno številko pomeni, da je nekdo identificiran za namene DDV v Republiki Sloveniji. Vendar pazite, potrebno je še dodatno preveriti, kašen je obseg te identifikacije!

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Kje lahko preverite identifikacijsko številko za DDV v Republiki Sloveniji?

Veljavnost identifikacijske številke za DDV za davčne zavezance v Sloveniji je objavljena na spletni strani Finančne uprave RS. FURS vodi:

  • Seznam davčni zavezancev – pravne osebe,
  • Seznam davčnih zavezancev – fizične osebe, ki opravljajo dejavnost,
  • Seznam davčnih zavezancev za DDV – fizične osebe
  • Seznam davčnih zavezancev, katerim je bila preklicana identifikacija za DDV po uradni dolžnosti

pravninasvet_pravnosvetovanje

Kje lahko preverite identifikacijsko številko za DDV v drugih državah EU?

Za davčne zavezance iz drugih držav članic EU pa lahko veljavnost identifikacijske številke za DDV preverite na spletne strani: VIES. VIES je elektronski sistem preverjanja identifikacijske številke za DDV gospodarskih subjektov, ki so v Evropski uniji registrirani za čezmejno trgovanje z blagom in storitvami.  Veljavnosti številke DDV se lahko preverja samo za tekoči dan, veljavnosti ni mogoče preverjati za nazaj.

V primeru, da podatki v sistemu VIES niso točni, se obrnite na Finančno upravo RS.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Svetujemo vam, da še predenj izstavite račun, preverite veljavnost identifikacijske številke za DDV! Še predenj izstavite račun morate vedeti, ali ima gospodarski subjekt, ki mu dobavljate blago oz. storitev v drugo državo članico EU, zavezanec za DDV, saj je le tako mogoče pravilno obračunati DDV.

 

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search