Skip links
dodatki pri plači

Dodatki pri plači – kateri vam pripadajo pri plači?

Dodatki pri plači so določeni v zakonu oz. kolektivnih pogodbah

Dodatki pri plači so pogosta tema naših pravnih in davčnih svetovanj. V članku bomo pogledali, kateri dodatki pri plači so določeni v ZDR-1 in kako se določa njihova višina. V kolikor tudi vi potrebujete pravno svetovanje s področja gospodarskega, obligacijskega ali delovnega prava, nas pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Dogovorili se boste za termin plačljivega svetovanja.

Informativni izračun plače

Dodatki pri plači – kaj pravi Zakon o delovnih razmerjih?

ZDR-1 v 127. členu določa, da se dodatki pri plači določijo za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa. Gre za nočno delo, nadurno delo, delo v nedeljo ter delo na praznike in dela proste dneve po zakonu. Dodatki pri plači za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz posebnih obremenitev pri delu, neugodnih vplivov okolja in nevarnosti pri delu (ki niso vsebovani v zahtevnosti dela), pa se lahko določijo s kolektivno pogodbo.

Želite odpreti s.p.? Takoj pokličite na 01/600-1530!

Dodatki pri plači – kako je določena višina?

Dodatki pri plači oz. višina zgoraj omenjenih dodatkov je določena s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti. Ob tem je še določeno, da se dodatek za delo v nedeljo ter dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu med seboj izključujeta. Se pa dodatki pri plači obračunavajo le za čas, ko delavec dela v pogojih, zaradi katerih mu dodatek pripada.

Preberite tudi – Regres za leto 2022 višji kot lani!

pravno svetovanje

Bi radi zaslužili s svojim hobijem?

Dodatki pri plači – Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine

Dodatki pri plači so različno opredeljeni v različnih kolektivnih pogodbah. V kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije so na primer dodatki pri plači razdeljeni na dodatke, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, ki je za delavca manj ugoden ter na dodatke, ki izhajajo iz posebnih obremenitev pri delu, neugodnih vplivov okolja in nevarnosti pri delu. V prvo kategorijo spadajo naslednji dodatki:

  • za čas dela v popoldanski ali nočni izmeni, kadar se delo opravlja v popoldanski ali nočni izmeni – 10 %;
  • za delo v deljenem delovnem času – 20 %;
  • za pripravljenost na domu – 10 %;
  • za nočno delo – 75 %;
  • za nadurno delo – 30 %;
  • za delo na nedelje 100 %, vendar ne manj kot 6,05 EUR/uro;
  • za delo na praznike, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi in na dneve, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi – 250 %.

Dodatki pri plači, ki izhajajo iz posebnih obremenitev pri delu, neugodnih vplivov okolja in nevarnosti pri delu, delavcu pripadajo, če pogoji dela niso upoštevani v osnovni plači. V tem primeru (če višina dodatka ni določena pri delodajalcu), delavcu pripada dodatek v višini 2 % od osnovne plače. To velja v primerih, kjer je delavec stalno izpostavljen:

  • prekomernim visokim temperaturam;
  • delu v hladilnici;
  • prekomernemu prahu;
  • prekomernemu hrupu.

Popoldanski s.p. je lahko dodaten zaslužek ob redni zaposlitvi!

Dodatki pri plači – Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti

Dodatki pri plači, ki jih opredeljuje kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti so razdeljeni v tri kategorije. Zaradi manj ugodnega delovnega časa so predvideni naslednji dodatki pri plači:

V tej kolektivni pogodbi so predvideni tudi dodatki pri plači za posebne pogoje dela. To velja zgolj, če ti pogoji niso vsebovani v osnovni plači. Če niso, so dodatki za težje delovne pogoje najmanj v višini 3 % od osnove plače za posamezen težji delovni pogoj.

Posebnost te kolektivne pogodbe je tudi dodatek za delo na oddaljenem gradbišču. Ta pripada delavcu, ki v službenem vozilu dnevno prihaja in odhaja z gradbišča ter se mu čas prihoda in odhoda z dela ne všteva v delovni čas. Dodatek pripada:

  • če je gradbišče oddaljeno do 30 km – 0 evrov;
  • če je gradbišče oddaljeno 30 dopolnjenih kilometrov – 1,05 evra;
  • če je gradbišče oddaljeno 40 dopolnjenih kilometrov – 2,10 evra;
  • če je gradbišče oddaljeno 50 dopolnjenih kilometrov – 3,15 evra
  • za vsakih nadaljnjih 10 dopolnjenih kilometrov – 1,05 evra/dopolnjenih 10 km.

Na dan lahko prejeme delavec največ 18 evrov dodatka.

Preberite tudi – Kako do izpisa o delovni dobi?

Dodatki pri plači – kaj še?

Prav tako pa pripadajo delavcu še dodatni dodatki pri plači. Eden takšnih je dodatek na delovno dobo, o katerem smo več pisali v tem članku. Prav tako je delodajalec dolžan delavcu izplačati tudi povračilo stroškov prevoza in prehrane. Ker so dodatki pri plači precej kompleksna zadeva, se lahko z morebitnimi vprašanji obrnete tudi na naše pravne svetovalce. V kolikor pa vas zanima, ali se dodatki pri plači obračunavajo pravilno, pa vam lahko glede tega svetujejo naši računovodski oz. davčni svetovalci. Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search