Skip links
darilna pogodba

Darilna pogodba – pravna ureditev

Darilna pogodba je pravni posel, s katerim se ena oseba (darovalec) zaveže na drugo osebo (obdarjenca) neodplačno prenesti lastninsko ali drugo pravico, obdarjenec pa izjavi, da se s tem strinja. Za darilno pogodbo se šteje tudi odpoved kakšni pravici, če se s tem zavezanec strinja.

[izobrazevanje type=”skupinsko-svetovanje”]

Želite na bližnjega prenesti darilo večje vrednosti? Se sprašujete na kakšen način to urediti, da bo skladno z zakonodajo ter davčno čim manj obremenilno za obdarjenca? Posvetujete se pri naših strokovnjakih: pravnikih in davčnih svetovalcih! Pišite jim na data@data.si ter povprašajte po ponudbi!

Informativni izračun dohodnine

V kakšni obliki mora biti sklenjena darilna pogodba?

[oblacek id=6 txt=”Potrebujete nasvet glede vsebine darilne pogodbe?” link=’Pošljite povpraševanje!‘]Darilna pogodba mora biti sklenjena v pisni obliki, razen če daroval podarjeno stvar oziroma pravico takoj izroči oziroma prenese na obdarjenca tako, da ta lahko s stvarjo oziroma pravico prosto razpolaga. Če darilna pogodba ni sklenjena v pisni obliki, obdarjenec s tožbo ne more zahtevati njene izpolnitve.

V določenih primerih je za veljavnost darilne pogodbe potrebno, da je sklenjena v obliki notarskega zapisa. Takšen primeri je darilna pogodba med zakoncema ali zunajzakonskima partnerjema, pa tudi darilna pogodba, ki se mora izpolniti šele po darovalčevi smrti.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Ali je mogoče darilo preklicati?

Darilo oziroma darilna pogodba se lahko po sklenitvi tudi prekliče, a le v določenih primerih:

  1. Darovalec lahko tako darilno pogodbo prekliče, če pride po sklenitvi pogodbe v položaj, da je ogroženo njegovo preživljanje. Vendar pa tudi v tem primeru preklic ni mogoč, če bi bilo zaradi preklica ogroženo preživljanje obdarjenca. Če pride darovalec v položaj, da je ogroženo njegovo preživljanje, lahko obdarjenec darilo kljub temu obdrži, če darovalcu zagotovi preživljanje.
  2. Darilna pogodba se lahko prekliče tudi zaradi hude nehvaležnosti obdarjenca. Tak preklic je mogoč tudi proti obdarjenčevemu dediču.
  3. Darovalec lahko darilno pogodbo prekliče tudi v primeru, če po njeni sklenitvi dobi otroka, prej pa otrok ni imel.

zaključna bilanca 2019

Posledice preklica in roki za preklic

 Z izjavo o preklicu darovalec zahteva:

  • vrnitev darovane stvari oziroma pravice ali
  • plačilo vrednosti, za katero je obdarjenec na podlagi darilne pogodbe obogaten.

V primerih, ko darilna pogodba še ni izpolnjena, njen preklic povzroči prenehanje darovalčeve obveznosti. Rok za preklic darilne pogodbe je eno leto od dneva, ko je darovalec izvedel za razlog za preklic.

pravninasvet_pravnosvetovanje

Obdavčitev darila 

Obdarjenec je od vrednosti darila dolžan plačati davek, razen če zakon določa, da je darilo oproščeno plačila davka. Davka je v skladu z zakonom oproščeno darilo, ki ga prejme:[oblacek id=1 txt=”Potrebujete davčno svetovanje?” link=’Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo’]

  1. darovalčev dedič prvega dednega reda (zakonec in potomci),
  2. obdarjenec, ki je izenačen z dedičem prvega dednega reda,
  3. pravna oseba zasebnega prava, ustanovljena za opravljanje verske, človekoljubne, dobrodelne, zdravstvene, socialno-varstvene, izobraževalne, raziskovalne ali kulturne dejavnosti ali za opravljanje dejavnosti zaščite in reševanja, vendar le, če gre za darilo, ki je namenjeno opravljanju take dejavnosti.

 

 
Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.
[wpsr_facebook]

Morda vas zanima tudi:

  1. Pavšalni prispevki za popoldanski s.p.
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plača
  4. Kadrovske evidence
  5. Novi pravilniki na področju varnosti in zdravja pri delu

 

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search