Skip links
Slovenska trgovina

Slovenska trgovina se po gospodarski krizi postavlja na noge

Slovenska trgovina se po gospodarski krizi počasi postavlja na noge, sporočajo s Statističnega urada RS (SURS). V letu 2016 je prihodek od prodaje v vseh trgovinskih podjetjih dosegel najvišjo raven po letu 2008.

[seminar id=”70676″ txt=”Kakšni so postopki pred in med registracijo podjetja?”]

Slovenska trgovina

Slovenska trgovina je v 2016 glede na 2015 izkazovala rast prihodka v trgovini na drobno (za 2,2 odstotka), v trgovini na debelo (za 2,6 odstotka) in v trgovini z motornimi vozili (za 18,6 odstotka). Hkrati je bila letna rast prihodka v slovenski trgovini v 2016 višja od povprečne rasti prihodka v trgovini celotne EU.

Prijava na izobraževanje

trgovina

V trgovskih podjetjih je v letu 2016 delalo 13 odstotkov slovenskega aktivnega prebivalstva. Njihova povprečna mesečna neto plača je znašala 935 evrov, kar je bilo za okoli 9 odstotkov manj od povprečne mesečne plače v Sloveniji.

Delež žensk, zaposlenih v trgovinski dejavnosti, je bil za 4 odstotne točke višji od deleža v tej dejavnosti zaposlenih moških. Ženske, zaposlene v trgovinski dejavnosti, so bile v povprečju tudi bolje izobražene od moških. Višješolsko ali visokošolsko izobrazbo je imelo 29 % žensk in 21 % moških. Zanimivo je tudi, da se je struktura zaposlenih v trgovinski dejavnosti glede na izobrazbo v zadnjih letih opazno spremenila: delež višješolsko in visokošolsko izobraženih se je od leta 2005 skoraj podvojil (s 13 odstotkov na 25 odstotkov), delež takih z osnovnošolsko in nižjo izobrazbo pa zmanjšal za približno polovico (z 9 odstotkov na 5 odstotkov).

Trgovina med najpogosteje registriranimi dejavnostmi

Trgovina je tudi ena izmed največkrat registriranih podjetniških dejavnosti na VEM točki Data. O tem smo pisali v prispevkih:

Registracija d. o. o. ali s. p. je na VEM točki Data enostavna, hitra in brezplačna. Preden pa vaše podjetje zaživi, vam priporočamo obisk dveh naših brezplačnih izobraževanj. Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo je priložnost, da svojo poslovno idejo preverite. Na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja pa boste spoznali sam postopek ustanovitve podjetja.

Prijava na izobraževanje

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search