Skip links
prva tranša dohodnine

Čez 4 tedne: prva tranša dohodnine za fizične in zadnji dan oddaje obračunov za pravne osebe!

Čez natanko štiri tedne, torej v petek, 31. marca 2017, je z davčnega vidika tako za fizične kot za pravne osebe pomemben datum – na pošto bo odšla prva tranša dohodnine za fizične osebe, to je pa tudi zadnji dan oddaje obračunov za pravne osebe! Kdo lahko pričakuje pošto in za koga bo ta dan malce bolj stresen?

Prva tranša informativnih izračunov dohodnine za fizične osebe

V petek, 31. marca 2017, gre prva tranša dohodnine (informativnih izračunov dohodnine (IID)), ki jo bo pripravila Finančna uprava RS (Furs), na pošto.

Prijava na delavnico

Spomnimo, do 31. januarja so morali vsi delodajalci oziroma izplačevalci zaposlenim poslati oziroma posredovati Poročilo o zaslužku. Gre za izpis o izplačanih dohodkih v preteklem letu, ki ga zavezanci primerjajo s poslanim informativnim izračunom dohodnine. V prvi tranši IDD praviloma dobijo zavezanci, rezidenti Slovenije, ki niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov, niso dosegali dohodkov iz dejavnosti in nimajo katastrskih dohodkov.

prva tranša dohodnineNa ta način bodo ugotovili, če je bila odmerjena dohodnina izračunana pravilno ali napačno – previsoko ali pa prenizko. V tem primeru mora, praviloma v začetku meseca maja, podati ugovor na izračun dohodnine. Če je razlika manjša od enega evra, zavezancu ni potrebno storiti nič. Če pa je razlika višja in ugovora zavezanec ne poda,  mu grozi globa med  250 in 400 evri. Spomnimo, v ugovoru na informativni izračun dohodnine lahko, če tega še niste storili, uveljavljate tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane.

Prijava na delavnico

Morda vam bosta v pomoč pri izračunih tudi kalkulatorja za informativni izračun dohodnine in olajšav za otroke, ki smo ju pripravili v podjetju Data:

Kako preveriti, kdaj dobite izračun?

Z vpisom svoje davčne številke na portal eDavki boste dobili povratno informacijo, če je informativni izračun za to davčno številko že sestavljen in kdaj bo predvidoma odpremljen.

31. marec je zadnji dan oddaje obračunov za pravne osebe

Kot smo na portalu Data že večkrat pisali, je 31. marec zadnji dan za oddajo davčnih obračunov pravnih oseb. Gre za oddajo Obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (za samostojne podjetnike) in Obračuna davka od dohodkov pravnih oseb.

Zaključna poročila, ki jih morajo oddati vsa podjetja in vsi podjetniki za preteklo poslovno leto (to je lahko tudi drugačno od koledarskega) je skupni izraz za oddajo:

Prijava na delavnico

  • računovodskih izkazov s prilogami in pojasnili (oddaja preko portala AJPES) in
  • davčnih obračunov (oddaja preko portala eDavki).

Pisali smo o tem, kaj točno je bilanca stanja in kaj izkaz poslovnega izida ter kaj se zgodi, če letnega poročila ne oddate. Slednjega vam ne priporočamo, saj so globe za to visoke!

Spomnimo, tisti podjetniki, ki knjige vodijo na podlagi normiranih odhodkov, oddajo le davčni obračun.

Oboje – vse bilance stanja in izkaze poslovnega izida – morajo podjetniki in podjetja trajno hraniti!

Na portalu Furs pa opozarjajo še, da je 31. marec tudi rok za oddajo Obračuna davka na bilančno vsoto bank – to morajo oddati banke.

Za vsa računovodska vprašanja se lahko obrnete tudi na naše računovodske in davčne strokovnjake! V kolikor potrebujete nasvet, se lahko obrnete na Datine davčne strokovnjake! Dobite jih na 01 600 1530 ali na data@data.si.

Prijava na delavnico

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search