Skip links
sistem davčnega potrjevanja računov

Sistem davčnega potrjevanja računov prinesel prve grešnike

Še vedno se vsak dan v sistem davčnega potrjevanja računov vključi od 100 do 150 novih zavezancev, so po dveh mesecih uporabe davčnih blagajn sporočili iz Finančne uprave RS (Furs). Trenutno je v sistem davčnega potrjevanja računov vključenih 41.413 zavezancev, od tega jih 11.344 uporablja aplikacijo Mini blagajna.

[seminar id=”76836″ txt=”Že znate uporabljati Mini blagajno? Na delavnici vam po korakih predstavimo, kako jo uporabljati pravilno in brez zapletov.”]

Do sedaj je bilo potrjenih več kot 147 milijonov računov, vsak dan od 2,5 do tri milijone. »V kar 97 odstotkih primerov preverjanj velja, da se računi ujemajo s podatki v sistemu davčnih blagajn,« pravijo na Fursu. Potrošniki v povprečju sicer preverijo vsak 30 izdan račun.

sistem davčnega potrjevanja računov

Na Fursu ugotavljajo še, da se nekateri zavezanci v sistem davčnega potrjevanja računov še niso vključili, ker še ne izdajajo računov ali pa ne poslujejo z gotovino. Ocenjujejo, da gre za društva, nevladne organizacije in davčne zavezance v sezonskih dejavnostih ali tiste, ki redko izdajajo gotovinske račune.

[seminar id=”78019″ txt=”Posebej za društva smo pripravili seminar, kjer vas seznanimo z vsemi obveznostmi, ki jih morate izpolniti pred prvo izdajo gotovinsko plačanega računa. Povemo vam tudi, kdaj se davčnemu potrjevanju lahko izognete in kdaj nikakor ne.”]

Sistem davčnega potrjevanja računov pod lupo inšpektorjev

Sistem davčnega potrjevanja računov so februarja preverjali s poostrenim nadzorom, in pri 3.567 nadzorov odkrili 300 nepravilnosti. To pomeni, da so nepravilnosti odkrili pri 8,5 odstotkih zavezancev.

[tweet]Finančni inšpektorji so pri 8,5-odstotka nadzorov davčnih blagajn odkrili nepravilnosti.[/tweet]

Kršiteljem so že izdali 33 plačilnih nalogov z globami v skupni vrednoti 80.200 evrov, v 77 primerih so izdali odločbo o prekrškovnem postopku, za kršitve manjšega pomena pa so izrekli 189 opozoril. »Z nadzornimi aktivnostmi, v katerih bo poudarek na primerjavi podatkov prejetih preko davčnih blagajn ter poslovanju posameznih davčnih zavezancev, bo Furs nadaljeval tudi v prihodnje,« obljubljajo vključenim v sistem davčnega potrjevanja računov na Fursu.

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search