Skip links

Davčni inšpektorji znova izrekli prepoved opravljanja dejavnosti

Davčni inšpektorji so minuli teden na območju Novega mesta prepovedali opravljanje dejavnosti peku – zapečatili so mu poslovne prostore na vseh njegovih štirih lokacijah ter zasegli gotovino in baze podatkov iz računalniških blagajn. Pek je nato v manj kot 24 urah poravnal davčni dolg in odpravil nepravilnosti.

prepoved opravljanja dejavnosti
prepoved opravljanja dejavnosti

Inšpektorji bodo v postopku izvedbe davčnega inšpekcijskega nadzora še analizirali, ali je zavezanec  v obračune dajatev zajel ves promet.

Davčni inšpektorji so namreč ugotovili, da je večkrat kršil zakonodajo – kot davčni zavezanec ni plačeval davka, kršil je delovno-pravno zakonodajo, posloval brez transakcijskega računa in brez priglasitve poslovnih enot. Zaradi vseh naštetih kršitev so mu davčni inšpektorji prepovedali opravljati dejavnost.

[tweet]Davčni inšpektorji se za prepoved opravljanja dejavnosti in zapečatenje prostorov odločijo, ko ne morejo drugače doseči nadaljevanje kršitev.[/tweet]

Na Finančni upravi namreč ugotavljajo, da se zavezanci pogosto izogibajo prostovoljnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti, zato so se letos že 15-krat odločili za prepoved opravljanja dejavnosti in zapečatenje prostorov.

Zakon o finančni upravi davčnim inšpektorjem v 21. členu v primeru suma kršitev dovoljuje, da za 30 dni zasežejo listine ali elektronske podatke, v 37. členu pa, da za 15 dni zapečati poslovne prostore, dokumente ali predmete, če presodi, da bodo odtujeni, uničeni ali pa se bo kršitev nadaljevala. V zahtevnejših primerih lahko rok iz 15 dni podaljša do največ 60 dni.

Morda bi vas zanimalo še:

Obisk davčnega inšpektorja lahko doleti vsako pravno osebo. V primeru kakršnih koli vprašanj in nejasnosti se lahko obrnete na naše davčne svetovalce. Kontaktirate nas lahko preko telefona na 01 600 15 30 ali preko elektronske pošte data@data.si.

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search