Skip links
rezervacija imena firme

Rezervacija imena firme – koristen postopek pred registracijo d.o.o.

Rezervacija imena firme

Rezervacija imena firme pred pripravo dokumentov za vpis d.o.o. v register podjetij, je postopek, ki ga referenti DATA točke, priporočamo vsem bodočim družbenikom, ki imajo namen ustanoviti d.o.o.

Ustanovitev podjetja – hitro in enostavno na Dati Pokličite 01/600-1530!

Rezervacija imena firme samo v primeru ustanovitve d.o.o.

Rezervacija imena firme pomeni, da bodoči družbenik družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) pred pripravo dokumentov za ustanovitev d.o.o., na registrskem sodišču preveri, če je imaginarno ime, ki ga je izbral za ime firme ustrezno. Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) namreč natančno določa pravila glede imena firme, posebej tudi pravila glede imaginarnega imena firme. Pisali smo že, da imaginarno ime firme pri s.p. ni obvezno, pri d.o.o. pa je. Več o tem, kaj je potrebno paziti pri izbiri imena firme in kakšna so pravila, si lahko preberete v članku V imenu podjetja imate lahko tudi tuje črke!?  Čeprav tudi s.p. lahko v imenu firme določi imaginarno ime firme, pa je rezervacija imena firme postopek, ki je rezerviran le za družbenike, ki ustanavljajo d.o.o. Podjetniki, ki se odločijo za odprtje s.p., tega postopka ne morejo opravljati.

Uporabite kalkulator za informativni izračun plače!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Rezervacija imena firme je registracija nameravane firme

Družbenik družbe, ki načrtuje registracijo d.o.o. in izbira ime firme, lahko v registru podjetij AJPES preveri, ali je imaginarno ime firme že zasedeno, ker je v registru podjetij že vpisano podjetje z istim ali podobnim imaginarnim imenom firme. Če je imaginarno ime uporabilo že drugo podjetje, mora bodoči družbenik izbrati novo, drugačno imaginarno ime. Lahko pa se družbenik odloči za postopek, ki se imenuje registracija nameravane firme.

Preberite tudi – Koliko znašajo s.p. prispevki za leto 2022?

Rezervacija imena firme-  kako poteka postopek?

Če je rezervacija imena firme postopek, ki ga želi družbenik opraviti s pomočjo referenta DATA točke, potem mora referentu sporočiti te podatke:

  1. Imaginarno ime firme
  2. Ime in priimek enega družbenika in njegov EMŠO
  3. Naslov, kamor želi prejeti sklep sodišča glede nameravane firme.

Referent pripravi vlogo na portalu e-Vem in jo elektronsko odda na registrsko sodišče. Družbeniku pri postopku ni potrebno biti prisoten in podpisati vloge. V nekaj dneh družbenik na naslov, ki ga je navedel ob oddaji nameravane firme, dobi sklep registrskega sodišča (o potrditvi ali zavrnitvi vpisa nameravane firme). Pozitivni sklep registrskega sodišča pomeni, da je rezervacija imena firme uspela in, da ima družbenik podjetja, rezervirano ime firme za dobo enega leta. Kadarkoli se bo družbenik odločil za registracijo d.o.o., težav z imenom firme ne bo. Nameravana firma je leto dni vpisana v register podjetij AJPES in je ne more uporabiti nihče drug.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Rezervacija imena firme – na kaj je potrebno paziti pri postopku?

V primeru, da je družbenik bodočega podjetja, pravna oseba (npr. d.o.o.), mora zastopnik pravne osebe, ki ustanavlja novo družbo, paziti, da pri postopku nameravane firme, kot družbenika navede družbo z matično številko. V primeru, da je rezervacija imena firme v igri, ko gre za tuje podjetje, ki želi ustanoviti d.o.o. v Sloveniji, pa se za družbenika navede tuje podjetje s slovensko davčno številko.

Ime firme je zelo pomembno. Velja se potruditi pri izbiri imena firme, saj to predstavlja družbo v poslovnem svetu. Podjetniki, v kolikor bi potrebovali pomoč pri pripravi imena firme oziroma vas zanima razlaga zakonodaje glede ustanovitve d.o.o. in posebnosti pri tem, ne oklevajte. Pišite našim svetovalcem za ponudbo za svetovanje na data@data.si ali pa pokličite na 01/600-1530!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search