Skip links
prenos letnega dopusta

Prenos letnega dopusta – koliko ga lahko prenesete v naslednje leto?

Prenos letnega dopusta – veste, koliko dopusta še imate?

Prenos letnega dopusta v naslednje koledarsko leto je možen in dovoljen. Tiste dni letnega dopusta, ki jih ne porabite letos, boste morali izkoristiti do 30. junija 2022 oz. do 31. decembra 2022. Če imate tudi vi vprašanje glede letnega dopusta ali vas zanima karkoli drugega iz področja delovnega prava, lahko pokličete 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja! Naši pravni svetovalci vam bodo z veseljem pomagali!

Informativni izračun plače

Prenos letnega dopusta – pravica do letnega dopusta v ZDR-1

Pravica do letnega dopusta je sicer določena v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Letni dopust se izrablja po delovnih dnevih. Delavci ga lahko porabijo v več delih, a en del mora trajati najmanj dva tedna! To je tudi zakonsko minimalno določeno število dni, ki jih mora v koledarskem letu porabiti delavec v koledarskem letu. Delodajalec in delavec se lahko dogovorita, da se lahko preostanek dopusta koristi do 30. junija naslednjega leta. Poudariti je treba, da je letni dopust primarno namenjen izrabi v koledarskem letu, v katerem je odmerjen. Ob tem je smiselno izpostaviti še to, da lahko delodajalec od delavca vnaprej zahteva plan izrabe dveh tednov letnega dopusta za koledarsko leto. Če je pogodba o zaposlitvi sklenjena za določen čas, pa se način izrabe letnega dopusta določi v pogodbi o zaposlitvi.

Ustanovite podjetje na Dati!

Prenos letnega dopusta – pravilnik o letnem dopustu ni obvezen

Za letni dopust oz. njegovo izrabo noben zakon ne določa, da bi moral biti določen v internem pravilniku v podjetju. Kljub vsemu pa tudi naši pravniki priporočajo, da pravilnik o letnem dopustu v podjetju imate. Če bi potrebovali pomoč pri izdelavi takšnega pravilnika, lahko pokličite 01/600-1530 ali pišete na data@data.si, ter se dogovorite za plačljivo ponudbo z našimi pravnimi svetovalci!

Registrirajte s.p. pri nas!

pravno svetovanje

ŽELITE ZASLUŽITI S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO?

Prenos letnega dopusta – določen v kolektivni pogodbi, internem aktu ali pogodbi o zaposlitvi

Običajno je v kolektivni pogodbi, internem aktu delodajalca ali pogodbi o zaposlitvi določeno, da lahko delavec v naslednje leto prenese zgolj omejeno število dni letnega dopusta kot je določeno v ZDR-1. V zakonu je namreč opredeljeno le minimalno število dni dopusta, ki ga je potrebno izkoristiti v tekočem koledarskem letu. Tako lahko delodajalec v internih aktih na primer določi, da morajo vsi delavci izrabiti ves svoj letni dopust. Lahko je pa v internem aktu določeno, da se v naslednje koledarsko leto lahko prenese pet dni dopusta.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Prenos letnega dopusta – preverite, koliko dopusta morate izkoristiti!

Ker se leto približuje koncu, je pomembno, da preverite, koliko dopusta vam je še ostalo. Prav tako morate poznati pravila za koriščenje dopusta pri vašem delodajalcu. Imate morebitne dileme glede koriščenja letnega dopusta ali mislite, da vam je delodajalec napačno odmeril letni dopust? Naši pravni svetovalci vam lahko pomagajo s plačljivim svetovanjem! Pokličite na 01/600-1530 in se dogovorite za termin!

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Prenos letnega dopusta – kdaj lahko stari dopust koristite do 31. decembra?

Koriščenje starega dopusta (se pravi iz preteklega leta) je izjemoma možno tudi do 31. decembra. To je možno v primeru, če v lanskem letu (ali do 30. junija tekočega leta) delavec ni mogel porabiti dopusta zaradi bolezni, poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search