Skip links
Odbitek DDV

Odbitek DDV – kdaj ni mogoč?

Pravica do odbitka DDV

Odbitek DDV velikokrat uporabljamo v pogovorih s podjetniki in podjetji. Ugotavljamo, da čisto natančno ne vedo kaj to pomeni. To je pravica zavezancev za DDV, ki imajo veljavno identifikacijsko številko za namene DDV, torej so vpisani v register in oddajajo obračun DDV. Posledično nima pomena za t.i. male davčne zavezance in nezavezance.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Vam vaš računovodja ne zna podati pojasnil glede odbitka DDV? Potem so računovodski in davčni svetovalci DATA  pravi naslov za vas! Pišite nam na data@data.si in nam zaupajte kje vam lahko pomagamo!

Informativni izračun plače

Kaj pomeni odbitek DDV?

[oblacek2 id=1 txt=”Potrebujete zanesljiv” link=’računovodski servis‘]Odbitek DDV pomeni, da si lahko podjetje zmanjša davčno obveznost za plačilo DDV za znesek DDV, ki ga je plačal oz. so mu ga zaračunali dobavitelji v Sloveniji. Davčni zavezanec si lahko odbije DDV, ko so izpolnjeni vsi spodnji pogoji:

  • nastala je obveznost za obračun DDV,
  • imate račun ali drug ustrezen dokument,
  • blago ali storitve, od katerih je bil obračunan DDV, je bilo uporabljeno za transakcije obdavčene z DDV, ali tiste, ki prinašajo pravico do odbitka DDV (npr. če se ukvarja podjetje z zavarovalniško dejavnostjo, je ta oproščena DDV, zato ni pravice do odbitka).

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kdaj DDV ne morete odbiti?

Kaj pomenijo omejitve in prepovedi za odbitek DDV?  Pomen slednjih je v tem, da od določenih transakcij ne morete poračunati oz. upoštevati plačane DDV-je dobaviteljem, da si zmanjšate obveznost za plačilo svojega obračunanega DDV.

Odbitek DDV ni mogoč pri davčnih zavezancih od:

  • plovil in vozil, razen, če se ta nabavljajo za nadaljnjo prodajo ali dajanje v najem/zakup, pouk vožnje, prevoze potnikov ali blaga.
  • goriv, maziv in nadomestnih delov ter storitev povezanih s plovili in vozili iz prejšnje alinee
  • reprezentance (pogostitve poslovnih partnerjev)
  • hrane in pijače ter nastanitev

BRUTO NETO PLAČA

Lahko pa pride naknadno do spremembe namena uporabe blaga ali storitve, ali pa da se spremeni dejavnost zavezanca ipd. V tem primeru je potrebno odbitek DDV ustrezno popraviti (povečati ali zmanjšati). Poznamo tudi delni odbitek DDV. Do slednje so upravičeni tisti davčni zavezanci, ki opravljajo tako obdavčljivo dejavnost kot oproščeno dejavnost.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search