Skip links
prenos s. p.

Prenos s. p. po novem tudi na katerokoli tretjo osebo

V praksi se se srečujemo z veliko primeri, ko želijo samostojni podjetnik zaradi upokojitve ali katerih drugih razlogov opraviti prenos s. p. oziroma dejavnost na zakonca, izvenzakonskega partnerja ali otroke. Zaradi spremembe Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1I)  je od 8. 8. 2015 mogoč prenos s. p. celo na katerokoli drugo fizično osebo.

[seminar id=”75341″ txt=”Ali poznate zakonodajo, ki v Sloveniji kroji poslovanje podjetij? Na seminarju vam na kratko predstavimo zakonodajo, ki jo mora poznati vsak podjetnik, nato pa se posvetimo temu, kako ravnati, ko se na obisk najavijo inšpektorji.”]

Kako se v praksi izvede prenos s. p.?

V praksi se prenos s. p na drugo osebo izvede s pogodbo v obliki notarskega zapisa. Pogodba je sklenjena med podjetnikom razpolagalcem in podjetnikom prevzemnikom.

[tweet]Po novem se lahko s. p. prenese na katerokoli fizično osebo, ki prevzame tudi vse obveznosti.[/tweet]

Kaj mora vsebovati pogodba o prenosu s. p.?

[svetovanjecta id=”0″ msg=””]

Pogodba mora biti vedno v notarski obliki in mora vsebovati:

  • Firmo in sedež podjetnika.
  • Izjavo o prenosu z natančnim opisom podjetja ali delov podjetja, ki se prenaša (premoženje, pravice in obveznosti), in njegovo vrednostjo (premoženje, pravice in obveznosti na dan obračuna prenosa podjetja).
  • V primeru prenosa podjetja se ponavadi dodaja tudi njegova letna ali vmesna bilanca stanja in morebitne druge listine ali ustrezni računovodski izkazi, ki ne smejo biti starejši od treh mesecev.
  • V primeru prenosa dela podjetja se dodaja tudi natančen opis dela, ki se prenaša.
  • Morebitno izrecno soglasje podjetnika razpolagalca, da prevzemniku dovoljuje uporabljati v firmi svoje ime in priimek, ter matično številko.
  • Nameravan prenos mora podjetnik razpolagalec objaviti vsaj 15 dni prej pri Ajpesu in priložiti pogodbo o prenosu, podjetnik prevzemnik pa vložiti prijavo za vpis prenosa. Rok za najavo se je skrajšal na 15 dni iz treh mesecev.
  • V primeru prenosa celotnega podjetja AJPES po uradni dolžnosti tudi izbriše podjetnika razpolagalca iz Poslovnega registra, pri delnem prenosu pa podjetnik razpolagalec ostane vpisan.
  • Zaradi varstva upnikov je predpisan, da mora razpolagalec ohraniti osebno odgovornost.
  • Podjetnik razpolagalec tudi po prenosu podjetja z vsem svojim premoženjem odgovarja za obveznosti, ki so nastale do dneva vpisa prenosa v Poslovni register. Za obveznosti po tem dnevu pa odgovarja podjetnik prevzemnik. Podjetnik prevzemnik postane tudi univerzalni pravni naslednik.

prenos s. p.

Univerzalno pravno nasledstvo in prenos dejavnosti

S prenosom na podjetnika prevzemnika pride tako do prenosa s. p. kot tudi vseh pravic in obveznosti v zvezi z dejavnostjo. To pomeni, da podjetnik prevzemnik kot univerzalni pravni naslednik vstopi v vsa pravna razmerja v zvezi s prenesenim podjetjem prevzemnika.

V kolikor podjetnik prevzemnik ne izpolni obveznosti, ki so nastale v zvezi s podjetjem pred vpisom podjetja, pa odgovarja zanje podjetnik razpolagalec z vsem svojim premoženjem.

Vir:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (Uradni list RS, št. 55/15)
Prosojnice Osnovne značilnosti d. o. o. (Mirjana Novović)

Pripravil: Rok Gros

[vem]

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search