Skip links
skrajšanje delovnega časa

Skrajšanje delovnega časa – ga lahko pričakujemo kmalu?

Skrajšanje delovnega časa kot ena izmed možnosti v koalicijski pogodbi

Skrajšanje delovnega časa je ena izmed možnosti, ki je zapisana v koalicijski pogodbi prihajajoče vlade. Zaradi tega je krajši delovni čas postal zelo aktualna tema. Kaj predvideva? Kako je trenutno določen delovni čas? Je skrajšanje delovnega časa bližnja realnost? Mimogrede, v kolikor imate dileme iz delovnopravne zakonodaje, kontaktirajte naše pravne svetovalce! Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Skrajšanje delovnega časa na 30 ur?

V koalicijski pogodbi prihodnje vlade je kot možnost zapisano tudi skrajšanje delovnega časa na 30 ur. Krajši delovni čas bi bil prostovoljen, se bi pa naj pripravila zakonska podlaga za 30-urni delovnik. Skrajšanje delovnega časa bi lahko izkoristili delodajalci, ki bi v tej rešitvi videl potencial. Bi pa zaposleni v tem primeru še naprej imeli plačane polne prispevke.

Razmišljate o odprtju s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

Kako je trenutno urejen delovni čas pri nas?

V Sloveniji trenutno velja zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki ureja polni delovni čas. Ta je 40 ur na teden. Se pa lahko v primeru posebnega zakona ali kolektivne pogodbe skrajša na 36 ur. Takšen osemurni delovnik pet v tednu je precej star sistem. V veljavi je že več kot 100 let. Od takrat pa se je zgodil napredek, življenjske navade so se spremenile. Delovnik pa je ostal enak. Je rešitev skrajšanje delovnega časa?

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2022?

pravno svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Skrajšanje delovnega časa – prednost za podjetja pri iskanju kadra?

Nekatera podjetja tudi v Sloveniji sicer že imajo skrajšan delovni čas z vsemi ugodnostmi zaposlitve za polni delovni čas. Skrajšanje delovnega časa bi po mnenju nekaterih prineslo višjo kakovost življenja in večje osebno zadovoljstvo zaposlenih. Prav tako pa bi naj podjetjem prineslo prednost pred ostalimi in krepilo ugled. Tudi pridobivanje novega kadra bi naj bilo lažje. To je ob nizki brezposelnosti in visokem številu delovno aktivnih trenutno težava nekaterih podjetij. Nedolgo nazaj smo pisali tudi o možnosti štiridnevnega delovnika pri nas.

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Skrajšanje delovnega časa bi moral biti cilj, menijo sindikati

Tudi v Zvezi svobodnih sindikatov podpirajo skrajšanje delovnega časa. A obenem tudi poudarjajo, da krajši delovnik ni za vsa podjetja ter vse poklice oz. delovna mesta. Ob tem so opozorili tudi na to, da bi bilo potrebno postaviti mejo pri najvišjem številu ur. Nekateri namreč oddelajo tudi več kot 40 ur na teden.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search