Skip links
regres 2022

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Regres 2022 – regres za letni dopust pripada zaposlenim delavcem

Regres 2022 – regres za letni dopust je pravica zaposlenih delavcev, ki imajo tudi pravico do letnega dopusta. Koliko znaša minimalni regres 2022? Do kdaj mora biti izplačan? Če imate vprašanja glede delovnega, gospodarskega ali obligacijskega prava, se obrnite na naše pravne svetovalce! Pokličete nas lahko na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja!

Informativni izračun plače

Kaj določa ZDR-1 glede regresa?

Regres za letni dopust je pravica zaposlenih delavcev, ki majo pravico do letnega dopusta. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je mora biti višina regresa izplačana najmanj v višini minimalne plače. V zakonu je določen tudi rok izplačila regresa ter skrajni rok v primeru nelikvidnosti podjetja!

Odprtje s.p. opravite na naši Data točki!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Kaj se je spremenilo glede bolniške z marcem?

Minimalni regres 2022 bo višji kot lani

Kot že omenjeno mora biti regres izplačan najmanj v višini minimalne plače v Republiki Sloveniji. Ta za leto 2022 znaša 1074,43 evra. To pomeni, da mora tudi najnižji regres 2022 znašati najmanj toliko. Morajo pa delodajalci pri tem upoštevati tudi kolektivno pogodbo, ki jih zavezuje. V kolektivni pogodbi je namreč lahko določeno, da mora delodajalec izplačati višji regres kot je določen v ZDR-1. Nedavno smo pisali tudi o tem, ali delodajalec lahko izplača regres v bonih. Mimogrede, preverite tudi koliko letnega dodatka bodo letos prejeli upokojenci.

Popoldanski s.p. – zaslužite ob redni zaposlitvi!

Gre za neto znesek!

Pri tem je potrebno poudariti, da gre pri izplačilu regresa za neto znesek. Regres je namreč prost plačila prispevkov in dohodnine. A tudi to ne velja v vseh primerih. Regres 2022 je neobdavčen do višine 100 % povprečne plače zaposlenih v Sloveniji, gledano za dva meseca nazaj. Zakon o dohodnini določa, da se regres do višine povprečne plače ne šteje v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. To pomeni, da je neobdavčen ter izvzet iz obveznosti plačila dohodnine. Če prejmete regres, ki je višji od povprečne plače, se v dohodnino šteje zgolj del regresa, ki presega 100 % povprečne plače.

Računovodski servis Data ima več kot 30 let izkušenj! Postanite naša stranka!

Do kdaj mora biti izplačan regres 2022?

Regres 2022 mora delodajalec delavcu izplačati najkasneje do 1. julija 2022. Kasnejše izplačilo regresa je možno zgolj, če je tako določeno s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti. A to zgolj v primeru nelikvidnosti delodajalca. V tem primeru je skrajni rok izplačila regresa 1. november 2022.

Bi želeli poslovati kot normiranec sp? Kaj morate vedeti?

Regres 2022 – kako je z delavci na porodniški ali bolniški?

Tudi delavci, ki so bolniško odsotni ali pa na starševskem dopustu, imajo prav tako pravico do izplačila regresa. Za njih velja enako, kot če bi delali. Pogoj za izplačilo regresa je veljavno sklenjeno delovno razmerje. Če delavec ni zaposlen celo koledarsko leto, pa mu pripada sorazmerni del regresa za letni dopust. Nedolgo nazaj smo pisali o sorazmernem delu letnega dopusta in podobno je tudi glede regresa. Delavcu za vsak mesec zaposlitve pripada 1/12 letnega dopusta – enako velja za sorazmerni del regresa za letni dopust. Poglejmo na primeru – oseba je zaposlena od začetka januarja do konca marca. To pomeni 3 polne mesece zaposlitve. Če bo delodajalec izplačal regres v višini 1200 evrov, bo ta oseba prejela 3/12 oz. 1/4 regresa. V tem primeru bi regres 2022 za to osebo znašal 300 evrov. Če imate še dodatna vprašanja glede regresa ali druga vprašanja glede delovnega prava, pokličite naše pravne svetovalce na 01/600-1530 ter se dogovorite za plačljivo svetovanje!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search