Skip links
Prosto delovno mesto: v katerih primerih ga ni potrebno objaviti?

Prosto delovno mesto: v katerih primerih ga ni potrebno objaviti?

Prosto delovno mesto mora biti prijavljeno na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), če takšno objavo zahteva Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Delodajalec mora ZRSZ-ju prijaviti prosto delovno mesto vsakič znova, razen kadar sklepa novo pogodbo o zaposlitvi za določen ali nedoločen čas za isto delovno mesto ali vrsto dela z že zaposlenim delavcem.

Informativni izračun plače

Delovnopravno področje je izjemno občutljivo. Naša pravna služba večkrat prejme klice s strani delodajalcev ali zaposlenih, ker gre za kršenje zakonodaje in pogodbenih pravic. Imate tudi vi za našo pravno službo vprašanje s področja delovnega prava? Pišite nam data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kakšen je namen objave za prosto delovno mesto?

Z javno objavo se uresničuje ustavna pravica do svobode dela, da je vsako delo pod enakimi pogoji dosegljivo vsem.

[oblacek id=6 txt=”Potrebujete pravni nasvet?” link=’Pošljite povpraševanje!‘]

Za zasebni sektor se kot javna objava za prosto delovno mesto ne šteje zgolj objava, ki jo izvede ZRSZ, temveč lahko delodajalec prosto delo objavi tudi v sredstvih javnega obveščanja, na spletnih straneh ali v javno dostopnih poslovnih prostorih delodajalca.

Kaj mora vsebovati objava za prosto delovno mesto?

Prijava za prosto delovno mesto ima naslednje obvezne sestavine:

  • podatke o delodajalcu,
  • podatke o delovnem mestu ali vrsti dela,
  • pogoje za opravljanje dela in
  • delodajalčevo opredelitev glede načina javne objave.

Če delodajalec želi, da se prosto delovno mesto tudi javno objavi, mora opredeliti rok za prijavo in način prijave kandidatov. Rok za prijavo na prosto delovno mesto ne sme biti krajši od treh dni.

Pravni nasvet

Kdaj objava za prosto delovno mesto ni obvezna?

ZDR-1 v 26. členu taksativno določa izjeme, ko se pogodba o zaposlitvi lahko sklene brez javne objave. Nekatere izmed izjem so:

Objava za prosto delovno mesto na portalu ZRZS-ja je za delodajalce brezplačna, objave na raznih zaposlitvenih portalih pa so neobvezne in tudi plačljive.

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search