Skip links
pravice ob rojstvu otroka

Pravice ob rojstvu otroka – katere pravice pripadajo staršem?

Pravice ob rojstvu otroka, jih poznate?

Pravice ob rojstvu otroka pripadajo staršem pred in po rojstvu otroka. Vsak podjetnik oz. podjetje se prej ali slej sreča tudi s tem, da zaposleni postanejo starši. Veste, katere pravice ob rojstvu otroka pripadajo staršem?  Preverite v članku. Mimogrede, naši pravni svetovalci vam lahko svetujejo na področjih delovnopravne, gospodarske in obligacijske zakonodaje. V kolikor potrebujete pravno svetovanje, nas pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Želite ustanoviti d.o.o. ali odpreti s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

Pravice ob rojstvu otroka – materinski dopust

Pregled tega, katere pravice vam pripadajo ob rojstvu otroka, začenjamo z materinskim dopustom. Ta je namenjen materam v trajanju 105 dni v obliki polne odsotnosti z dela. Od tega je 15 dni obveznih. Materinski dopust se začne 28 dni pred predvidenim datumom poroda (razen če gre za rojstvo nedonošenčka). Mati pravice ob rojstvu otroka uveljavlja z vlogo. In sicer ima pravico do materinskega dopusta in materinskega nadomestila, pravico do starševskega dopusta in starševskega nadomestila, podaljšanega starševskega dopusta ter pravico ob rojstvu otroka, če je ne uveljavlja oče.

Informativni izračun plače

Pravice ob rojstvu otroka – očetovski dopust

Pravice ob rojstvu otroka ima tudi oče. Očetovski dopust lahko očetje koristijo v trajanju 30 koledarskih dni. Najmanj 15 koledarskih dni lahko oče izrabi od rojstva otroka do najpozneje po poteku starševskega dopusta oz. dodatka. Preostanek do 30 dni pa lahko izkoristijo kadarkoli do končanega prvega razreda osnovne šole otroka. Ob rojstvu dvojčkov ali več hkrati živorojenih otrok se očetovski dopust podaljša za dodatnih 10 dni (za drugega ali nadaljnjega otroka).

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2022?

pravno svetovanje

Preberite tudi – Bruto plača je znana, kako dobimo neto plačo?

Pravice ob rojstvu otroka – starševski dopust

Med pravice ob rojstvu otroka spada tudi starševski dopust. Ta je namenjen materi in očetu, in sicer v trajanju 130 dni za vsakega od staršev (skupaj 260 dni) v obliki polne ali delne odsotnosti z dela. Mati lahko na očeta prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa ne. Lahko jih izkoristi samo ona. To pomeni, da lahko oče praviloma izrabi največ 230 dni dopusta. Oče pa lahko na mater prenese 130 dni starševskega dopusta. To pomeni, da mati lahko izrabi vseh 260 dni. Starševski dopust se podaljša v primeru rojstva dvojčkov ali več otrok, nedonošenčka ali otroka, ki potrebujejo posebno nego in varstvo.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Pravice ob rojstvu otroka – nadomestila

Za čas materinskega, očetovskega in starševskega dopusta se izplačujejo nadomestila. Materinsko nadomestilo navzgor ni omejeno. Najvišje očetovsko in starševsko nadomestilo za celoten mesec pa znaša 3843,99 evrov bruto. Osnova za nadomestila je povprečna osnova, od katera so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v strnjenih 12 mesecih.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Katere so še ostale pravice ob rojstvu otroka?

Med pravice ob rojstvu otroka spada tudi enkratna pomoč ob rojstvu otroka. Ta je namenjena nakupu opreme za novorojenčka v enkratnem znesku 367,15 evrov. Pravico ima vsak novorojenček, katerega mati ali oče imata stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji ter dejansko živita v Republiki Sloveniji. Materi, ki je zaposlena za polni delovni čas, pripada v času odmora za dojenje, do 18. meseca starosti otroka, nadomestilo za eno uro dnevno v višini sorazmernega dela osnove, kot se izračuna za materinski dopust.

Preberite tudi – Kako do izpisa o delovni dobi?

Pravice ob rojstvu otroka – krajši delovni čas

Za pravice ob rojstvu otroka se šteje tudi to, da ima eden izmed staršev ima tudi pravico delati krajši delovni čas zaradi starševstva. In sicer v primeru enega otroka do tretjega leta starosti, pri najmanj dveh otrocih pa do končanega prvega razreda osnovne šole najmlajšega otroka. Krajši delovni čas mora obsegati najmanj 20 ur tedensko. Delodajalec zagotavlja plačo po dejanski delovni obveznosti. Država pa zagotavlja do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost od osnove, kot se izračuna za materinsko nadomestilo, ampak ne manj od sorazmernega dela minimalne plače.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Kje in kdaj lahko uveljavljate pravice ob rojstvu otroka?

Pravice se lahko uveljavljajo na centru za socialno delo, kjer ima (bodoča) mati prijavljeno stalno prebivališče. Kdaj se lahko uveljavljajo pravice ob rojstvu otroka?

  • Materinski dopust največ 60 dni pred predvidenim datumom poroda in najpozneje do nastopa materinskega dopusta;
  • očetovski dopust po rojstvu otroka (pravica se prizna z dnem vložitve vloge);
  • starševski dopust se uveljavlja z materinskim dopustom – če ne, pa najpozneje 30 dni pred iztekom materinskega dopusta;
  • pomoč ob rojstvu otroka se uveljavlja največ 60 dni pred predvidenim datumom poroda in najpozneje 60 dni po rojstvu otroka;
  • starševski dodatek se uveljavlja 30 pred predvidenim datumom poroda in najpozneje 30 dni po rojstvu otroka, da se prizna od rojstva otroka.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search