Skip links
ponovno odprtje s.p.

Ponovno odprtje s.p. – so se izboljšali pogoji za poslovanje?

Ponovno odprtje s.p. – kdaj lahko znova odprete s.p.?

Ponovno odprtje s.p. je mogoče, če oseba, ki želi ponovno registrirati s.p. izpolnjuje z Zakonom o gospodarskih družbah (ZGD-1) določene pogoje. Ste v času covida zaradi omejitev zaprli svoj s.p., sedaj pa razmišljate o ponovnem odprtju? Za dejavnosti, ki jo nameravate opravljati v okviru podjetja ni več omejitev, zato za ponovno odprtje s.p. ni več ovir. V kolikor želite ustanoviti s.p. ali d.o.o., nas pokličite na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin registracije podjetja!

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite 01/600-1530!

Na kaj je potrebno biti pozoren, ko se odločate za ponovno odprtje s.p.?

Če ste postopek izbrisa s.p. izpeljali pravilno in o izbrisu s.p. obvestili tako registrski organ AJPES, naredili odjavo iz zavarovanja na ZZZS in vam je računovodja pripravil zaključno bilanco ob izbrisu s.p., ter jo poslal na FURS, potem za ponovno odprtje s.p. ne bi smelo biti težav. Poravnali ste vse obveznosti do države. Torej niste davčni dolžnik, niste na seznamu davčnih neplačnikov in niste oseba, ki je neposredno ali posredno z več kot 25 odstotki udeležena v kapitalu družbe, ki je bila na teh seznamih. Ne smete biti pravnomočno obsojeni na kazen zapora zaradi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, delovnih razmerij ali socialne varnosti, premoženja, okolja in podobnega ter ste bili zaradi tega vpisani v kazensko evidenco ministrstva. Tudi niste oseba, ki je bila v zadnjih treh letih dvakrat oglobljena zaradi prekrška v zvezi s plačilom za delo ali zaposlovanja na črno. V našem podjetju vam lahko glede pravnih vprašanj svetuje naša pravna služba! Pokličite na 01/600-1530 za termin plačljivega svetovanja.

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Regres 2022, koliko in do kdaj?

Kaj potrebujete za ponovno odprtje s.p.?

Naj vas spomnimo, da za postopek registracije s.p. na DATA točki potrebujete:

  1. Osebni dokument
  2. Svojo davčno številko
  3. Overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov s.p., če sami niste lastnik ali vsaj solastnik objekta ali stanovanja, kjer bo naslov vašega s.p.

S pomočjo referenta DATA točke boste pripravili vso potrebno dokumentacijo. Z računovodjo za samostojne podjetnike v podjetju Data pa se boste pogovorili o podpori pri poslovanju in načinu vodenja poslovnih knjig. Naš računovodski servis Data ima namreč več kot 30 let izkušenj. Dobro je, da se že pred obiskom DATA točke odločite in organizirate tako, da boste imeli kompletno poslovanje svojega s.p. (ponovno odprtje s.p.) na enem mestu. Sklep o vpisu v poslovni register boste po pošti prejeli naslednji dan od datuma, ki ste ga na postopku na DATA točki postavili za datum ustanovitve podjetja. S sklepom o vpisu na banki odpirate TRR račun za namene poslovanja s.p. in že lahko poslujete.

Preberite tudi – Bruto plača je znana, kako dobimo neto plačo?

Kako je s prispevki?

Podjetniki, ki se odločate za ponovno odprtje s.p. nas pogosto sprašujete ali boste lahko uveljavljali znižane prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znotraj socialnih prispevkov, tudi ko gre za ponovno odprtje s.p. Ne boste mogli, saj Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) določa, da 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje lahko podjetnik uveljavlja zgolj ob prvem vpisu v register podjetij.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search