Skip links
odprtje d.o.o.

Odprtje d.o.o. – na kaj vse mora družbenik pomisliti pred registracijo?

Odprtje d.o.o.

Odprtje d.o.o. predstavlja za bodoče družbenike projekt, na katerega se je potrebno pred postopkom priprave dokumentov za registracijo družbe z omejeno odgovornostjo, temeljito pripraviti. Bom sam družbenik d.o.o. ali grem v partnerstvo še s kom? Kakšno bo ime firme, ki jo nameravam ustanoviti? Kje bo sedež in poslovni naslov družbe? Koliko bo znašal kapital družbe? Opravljal bom več dejavnosti, katera pa bo temeljna dejavnost družbe? Bom sam tudi zastopnik družbe ali bom imenoval drugo osebo za poslovodno funkcijo? So kakšne omejitve pri ustanovitvi družbe? Kaj sploh potrebujem za sam postopek registracije podjetja? Vsa ta in še druga vprašanja in dileme, pomagajo razrešiti svetovalci podjetja DATA na individualni obravnavi pred registracijo družbe. Zato nam bodoči družbeniki pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530 za individualno svetovanje.

Ustanovitev podjetja na Dati je hitra in enostavna!

Odprtje d.o.o. in postopek nameravane firme

Pisali smo že, da je pri izbiri imena firme za d.o.o. marsikateri družbenik v hudi zadregi. Nekateri med njimi celo trdijo, da je to najtežji del priprave na registracijo. Pa ni nujno tako. Bodočim družbenikom je v pomoč postopek, ki ga hitro in enostavno zanje uredi referent DATA točke. Registracija nameravane firme pomeni, da družbenik družbe pred pripravo dokumentacije na DATA točki, na registrskem sodišču preveri ali je izbrano ime ustrezno in po določilih ZGD-1. To je začetek priprave za odprtje d.o.o.

Informativni izračun plače

Odprtje d.o.o. ter družbenik in zastopnik družbe

Družba ima lahko več družbenikov in tudi več zastopnikov družbe. Zakon o gospodarskih družbah v prvem odstavku 10.a člena določa omejitve, kdo ne more postati družbenik družbe. O teh omejitvah si več preberite v tem članku. Družbenik pri registraciji družbe imenuje zastopnika družbe ali več njih. ZGD-1 v 255. členu določa, kdo ne more postati zastopnik družbe. Več o tem lahko preberete v tem članku. Pri postopku registracije d.o.o. zastopnik podpiše izjavo zastopnika in s svojim podpisom jamči, da zanj omejitve iz 255. člena ZGD-1 ne obstajajo. Sodišče po uradni dolžnosti preveri resničnost izjave.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2022?

podjetniško svetovanje

Kdaj bo regres za upokojence 2022? Koliko?

Odprtje d.o.o. in višina ustanovitvenega kapitala

[oblacek id=4 txt=”Potrebujete davčni nasvet glede poslovanja?” link=’Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo’]

Ustanovitveni kapital družbe mora biti najmanj 7.500,00 evrov. Če družbenik odprtje d.o.o. opravlja na DATA točki, potem mora za ustanovitveni kapital pripraviti gotovino. Če za ustanovitveni kapital družbenik nameni osnovna sredstva, potem mora postopek registracije opraviti pri notarju in ne na DATA točki. Kapital družbenik vplača na začasni račun na banki, ki ga odpre po opravljenem postopku registracije na DATA točki.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Odprtje d.o.o. in dejavnosti družbe

D.o.o. lahko registrira več dejavnosti, mora pa družbenik ob registraciji določiti temeljno, glavno dejavnost podjetja. Določi jo na podlagi kriterija, da je to tista dejavnost, ki bo prinašala največji delež prihodkov v podjetje. Ostale dejavnosti v d.o.o. so dodatne dejavnosti. Družba lahko še po registraciji briše ali dodaja nove dejavnosti med obstoječe dejavnosti podjetja.

Preberite tudi – Bruto plača je znana, kako dobimo neto plačo?

Odprtje d.o.o. in dokumentacija potrebna na postopku na DATA točki

Pogoji,  da lahko družbenik opravi odprtje d.o.o. na DATA točki so:

  • Vsi družbeniki in zastopniki družbe, morajo biti na postopku osebno prisotni.
  • Na postopek morajo prinesti veljaven osebni dokument.
  • V kolikor družbenik ni lastnik ali vsaj solastnik objekta, kjer bo poslovni naslov družbe, mora na postopek registracije prinesti tudi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov. Če je družbenik lastnik objekta, kjer bo poslovni naslov družbe, bo izjavo lastnika pripravil na postopku registracije d.o.o. na DATA točki.

Temeljita priprava na postopek registracije d.o.o. pomeni, da se bodo deležniki na postopku na DATA točki zadržali približno 30 minut. Prejeli bodo vsa navodila za postopke po pripravi dokumentacije. Od postopka na DATA točki, do vpisa družbe v register podjetij pa bo minil dober teden dni. Če želite tudi vi opraviti odprtje d.o.o. (ali s.p.) pri nas, rezervirajte termin za registracijo podjetja prek spletnega obrazca ali nas pokličite na 01/600-1530!

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search