Skip links
letni dopust 2022

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

Letni dopust 2022

Letni dopust 2022 vam je odrejen v obvestilu o odmeri dopusta. V članku predstavljamo nekaj osnovnih informacij, ki so vezane na letni dopust 2022. Če imate kakršnakoli vprašanja oz. dileme glede dopusta ali druga vprašanja iz področja delovnega prava, so vam v podjetju Data na voljo pravni svetovalci. Za termin plačljivega svetovanja nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam povpraševanje pošljete na data@data.si.

Kaj pa letni dopust 2023?

Letni dopust 2022 mora biti odrejen

V Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) je določeno, da mora delodajalec delavcem odrediti število dni letnega dopusta do 31. marca tekočega leta. Kako pa veste, kolikšen letni dopust 2022 vam pripada? Z zakonom je določeno, da je najkrajše trajanje letnega dopusta 4 tedne v letu. Minimalni letni dopust pa je odvisen tudi od števila delovnih dni, ki jih v posameznem tednu opravi delavec. Če delavec dela 5 dni na teden, mu torej pripada minimalno 20 dni dopusta. Če pa delavec opravlja delo 6 dni na teden, pa mu pripada 24 dni letnega dopusta. To seveda velja v primeru, če je delavec zaposlen celotno koledarsko leto.

Koliko regresa vam pripada v 2023?

pravno svetovanje

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Vam za letni dopust 2022 pripadajo tudi dodatni dnevi dopusta?

Ko se vam odreja letni dopust 2022 je potrebno preveriti tudi, če vam pripadajo dodatni dnevi dopusta. Trije dnevi dodatnega dopusta vam pripadajo, če:

  • ste starejši delavec (več kot 55 let);
  • ste invalid;
  • imate najmanj 60-odstotno telesno okvaro;
  • negujete otroka s telesno ali duševno prizadetostjo.

Do enega dneva dodatnega dopusta ste upravičeni tudi, če skrbite za otroka, ki je mlajši od 15 let. Npr. če skrbite za 3 otroke, mlajše od 15 let, vam pripadajo trije dodatni dnevi letnega dopusta. Ste vedeli, da delovna doba ni kriterij, po katerem bi zakon delavcem priznaval dodatne dni dopusta? Do teh ste sicer lahko upravičeni, če je tako določeno v kolektivni pogodbi, ki zavezuje delodajalca, ali pa v notranjih aktih delodajalca.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Kdaj lahko izkoristite letni dopust 2022?

Letni dopust 2022 lahko koristite takrat, ko vam to dopušča delovni proces. En dan letnega dopusta imate pravico izkoristiti na dan, ki ga določite sami. Morate pa delodajalca o tem obvestiti vsaj 3 dni pred koriščenjem. Zaposleni s šoloobveznimi otroci imajo pravico izrabiti najmanj teden dni letnega dopusta v času šolskih počitnic. Tega vam delodajalec ne more prepovedati, razen če vaš odhod resno vpliva na delovni proces. Letni dopust 2022 lahko izkoristite v več delih, a en del mora trajati najmanj 2 tedna. Mimogrede, preverite tudi, do kdaj morate izkoristiti preostanek dopusta iz 2021, če ga še imate.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kolikšen letni dopust 2022 vam pripada, če v podjetju niste celo leto?

Če v podjetju niste zaposleni celo koledarsko leto, se pravi ste delovno razmerje sklenili med letom, vam pripada sorazmerni del letnega dopusta. Več o tem, kako si izračunate sorazmerni del dopusta smo sicer pisali v članku Sorazmerni del dopusta – kako ga izračunati. Če bi tudi potrebovali pomoč pri izračunih dopusta ali glede drugih vprašanj delovnega prava, se obrnite na naše pravnike. Pokličite nas na telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nas kontaktirajte na elektronski naslov data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search