Skip links
lanskoletni dopust

Lanskoletni dopust – pazite, da vam ne »propade«!

Lanskoletni dopust – do kdaj ga lahko izkoristite?

Lanskoletni dopust lahko porabite tudi v letošnjem letu. A do kdaj? V lanskoletni dopust je posegel tudi PKP 10! Kako? Glede letnega dopusta in drugih delovnopravnih vprašanj, so vam v našem podjetju na voljo tudi pravni svetovalci. Specializirani so tudi na področjih obligacijskega in gospodarskega prava. Za plačljivo strokovno svetovanje se lahko naročite na data@data.si in 01/600-1530!

Odprite s.p. na Data točki! Pokličite na 01/600-1530!

Preverite pri delodajalcu!

Ali vam je lanskoletni dopust še ostal, vam pove vaš delodajalec. Zakon o delovnih razmerjih določa, da delodajalec lahko od delavca zahteva, da najmanj dva tedna dopusta koristi v tekočem letu v strnjenem nizu. Teh dveh tednov dopusta ni možno prenesti v prihodnje koledarsko leto.

Informativni izračun plače

Smiselno je, da je lanskoletni dopust oz. izraba določena v internem pravilniku!

Naši pravni svetovalci svetujejo, da delodajalci sprejmejo interni pravilnik o letnem dopustu. V njem se lahko določi tudi lanskoletni dopust ter opredeli število dni dopusta, ki jih lahko delavec prenese v prihodnje koledarsko leto. Pri pripravi internih pravilnikov so vam lahko v pomoč tudi naši pravni strokovnjaki. Za ponudbo lahko pišete na data@data.si ali prek spletnega obrazca.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2022?

pravno svetovanje

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Lanskoletni dopust – koliko ga lahko prenesem?

Na to vprašanje ni enoznačnega odgovora. Odvisno je od tega, kaj je določeno v internem pravilniku delodajalca. Delodajalec lahko določi, da se lahko v prihodnje leto prenese lanskoletni dopust. V pravilniku je delodajalec na primer določil, da lahko prenesete 5 dni dopusta. Če vam je ob koncu leta ostalo 9 dni dopusta, so vam štirje dnevi propadli.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Do kdaj lahko koristite lanskoletni dopust?

Da vam ne bo propadel lanskoletni dopust, preverite do kdaj ga morate izkoristiti. ZDR-1 določa, da se lahko lanskoletni dopust porabil najkasneje do 30. junija. Je pa v lanskoletni dopust oz. izrabo le-tega posegel tudi interventni zakon PKP 10. Ta določa, da lahko delavec lanskoletni dopust porabi tudi do 31.12.2022. A to velja zgolj pod pogojem, če delavec zaradi nujnih delovnih potreb, ki so bile povezane z obvladovanjem virusa SARS-CoV-2 ali posledic epidemije covida-19, ni mogel izrabiti letnega dopusta za leto 2021 v roku, ki je določen v ZDR-1.

Preberite tudi – Regres za upokojence 2022, kdaj in koliko?

Lanskoletni dopust za tiste, ki so na porodniški ali bolniški?

Kako pa urejen lanskoletni dopust za tiste, ki so bolniško odsotni, na porodniškem dopustu ali na dopustu za nego in varstvo otroka? Če delavci ne bodo mogli izkoristiti dopusta do 30.6.2022, ga imajo pravico izkoristiti do zadnjega dne v letu (31.12.2022).

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search