Skip links
kako odpreti s.p.

Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Kako odpreti sp po korakih?

Kako odpreti sp? Katere informacije je smiselno pridobiti pred ustanovitvijo sp? Ali obstajajo kakšni pogoji za odprtje? Katere dokumente potrebujem? Kako poteka za postopek za odprtje sp? Če želite tudi vi odpreti sp, rezervirajte termin za registracijo podjetja na telefonski številki 01/600-1530! Želite registrirati normirani s.p.? Dogovorite se za posvet z našimi podjetniškimi svetovalci!

Ustanovitev podjetja

Kaj moram vedeti pred ustanovitvijo sp?

Kako odpreti sp? Vas zanima popoldanski sp? Preden ustanovite sp je treba pridobiti nekatere informacije. Pri nas na Dati se lahko udeležite nekaterih brezplačnih seminarjev pred registracijo podjetja. To so Zasluži denar s hobijem ali idejo, Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja in Prednosti in slabosti samozaposlitve. Smiselno je preveriti tudi zakonodajo (sploh ZGD-1), kjer so med drugim opredeljeni pogoji za ustanovitev sp Eden izmed teh je, da lahko posameznik ustanovi sp, če ni davčni dolžnik oz. ni na seznamu davčnih neplačnikov na Fursu. Pogosto vprašanje, ki ga dobijo naši podjetniški svetovalci je tudi, ali je izobrazba pogoj za odprtje sp. Odgovor je ne! Je pa lahko izobrazba pogoj za opravljanje nekaterih dejavnosti! Za morebitne ostale podjetniške dileme se lahko dogovorite za termin svetovanja z našimi podjetniškimi svetovalci. Pokličete na 01/600-1530 za več informacij!

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Kako odpreti sp, kaj če prvič odpiram sp? Imam kakšne ugodnosti?

Če gre za vaše prvo odprtje sp potem ustrezate pogojem za delno oprostitev prispevkov, ki jih plačujejo sp-ji. In sicer ste prvo leto upravičeni do oprostitve plačila polovice prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Drugo leto poslovanja pa se ta oprostitev zmanjša na 30 odstotkov. To velja samo ob prvem vpisu sp v poslovni register in ne na primer takrat, ko ste sp že imeli odprt ter ste ga nato zaprli in bi ga hoteli ponovno odpreti.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kako odpreti sp ter kako se pripraviti na postopek?

Preden pridete na postopek ustanovitve podjetja na DATA točko morate vedeti, kakšno bo ime podjetja in kje bo sedež podjetja oz. poslovni prostor. Prav tako morate poznati vašo dejavnost podjetja ter na kak način boste vodili poslovne knjige. Boste normiranec? Da se boste lahko vi fokusirali na opravljanje vaše dejavnosti, priporočamo, da vodenje poslovnih knjig prepustite računovodskemu servisu DATA. S seboj na postopek registracije sp pa prinesete tudi veljaven osebni dokument ter davčno številko. Če niste sami (so)lastnik objekta, kjer bo vaš poslovni naslov, boste potrebovali tudi overjeno izjavo lastnika objekta za sp.

Preberite tudi vse o minimalni plači 2023

Kako odpreti sp – kateri obrazci se pripravijo?

Odgovor na vprašanje kako odpreti sp se nadaljuje z naslednjim korakom. To je priprava obrazcev. Te pripravite skupaj z referentom DATA točke. In sicer se pripravi:

  • Prijava za vpis samostojnega podjetnika – t.i. Ajpes obrazec,
  • Oddaja davčnih podatkov za samostojnega podjetnika – Furs obrazec in
  • Prijava v obvezna socialna zavarovanja – M1 obrazec.

Določite tudi datum za ustanovitev sp. Ta je lahko naslednji dan od dneva, ko podjetnik opravlja postopek registracije na DATA točki ali katerikoli datum v koledarskem mesecu, 30 dni vnaprej.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search