Skip links
izredni dvig minimalne plače

Izredni dvig minimalne plače? Poziv k višji minimalni plači!

Izredni dvig minimalne plače bi bil nujen, menijo v ZSSS

Izredni dvig minimalne plače je poziv Zveze svobodnih sindikatov Slovenije novi koaliciji. Zakaj menijo, da je bi bil izredni dvig minimalne plače nujen? Mimogrede, v kolikor imate vprašanja iz delovnopravne zakonodaje, imamo v našem podjetju odlične pravne svetovalce! Za termin plačljivega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Izredni dvig minimalne plače, za koliko se je zvišala letos?

V ZSSS menijo, da je izredni dvig minimalne plače nujen. Med drugim tudi zaradi vsesplošne večje rasti plač. Spomnimo, januarja letos je bila minimalna plača usklajena v višini 4,9 odstotka. Toliko je znašala tudi letna inflacija v letu 2021. Šlo je za najmanjšo in minimalno možno zakonsko uskladitev minimalne plače, ki od začetka leta znaša 1074,43 evra bruto. Že takrat so sindikati opozarjali, da bi se morala minimalna plača dvigniti najmanj za 10 %, na 1133,35 evra bruto.

Odprtje s.p. na Dati je hitro in enostavno! Pokličite na 01/600-1530!

podjetniško svetovanje

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2022?

Izredni dvig minimalne plače – višina minimalnih življenjskih stroškov temelji na izračuni iz 2017

Izredni dvig minimalne plače, bi bil po mnenju ZSSS nujen tudi zaradi tega, ker izračunana višina minimalnih življenjskih stroškov temelji na izračunu iz leta 2017. Ta znesek je določen na 613,41 evra ter po njihovem mnenju trenutno ne odraža realne ocene. Poudarjajo še, da zakon o minimalni plači s tem ne dosega svojega osnovnega namena.

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Izredni dvig minimalne plače zaradi rasti cen

Obenem so pri ZSSS še poudarili, da podatki Sursa kažejo, da je bila povprečna letna inflacija 6,2 odstotka. Na rast cen življenjskih potrebščin najbolj vpliva rast cen hrane ter tekočih goriv. Brezalkoholne pijače so se v obdobju od januarja od aprila 2022 podražile za 6,9 %, hrana za 7 %, tekoča goriva pa za 35,2 %. Pri hrani so najbolj opazne podražitve olja in maščobe, zelenjave in mesa (vse se je podražilo za več kot 10%). Prav tako pa so dražji tudi kruh ter izdelki iz žit (za 6,8 %). Vse te podražitve najbolj vplivajo na posameznike z nizkimi dohodki oz. na zaposlene, ki prejemajo minimalno plačo. Večji del dohodkov so tako primorani nameniti za nakup osnovnih življenjskih potrebščin. Tudi zaradi tega je potreben izredni dvig minimalne plače, dodajajo pri ZSSS.

Popoldanski s.p. je lahko dodaten zaslužek ob redni zaposlitvi!

Tudi napovedi za prihodnje mesece kažejo na rast cen

Ker tudi napovedi predvidevajo nadaljnjo rast cen oz. inflacijo na visoki ravni, se bo kupna moč prebivalstva dodatno zniževala. Glede na vse to, si v ZSSS želijo, da bi se izvedel izredni dvig minimalne plače v višini 5 %. S tem bi se približali namenu, ki se želi doseči z veljavnim zakonom o minimalni plači, so sklenili v ZSSS.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search