Skip links
euribor

Euribor – do konca junija pozitiven?! Kam bodo šle obresti za kredit?

Euribor bo krojil višino posojil in stanovanjskih kreditov!

Euribor je eden izmed najbolj ključnih indikatorjev rastočih obrestnih mer za stanovanjske kredite in druga posojila. Njegovo gibanje v zadnjem času nakazuje na skorajšnji preskok v pozitivni teritorij! Temu sledi dvig obresti na kredite? Bo to ohladilo pregret trg nepremičnin?

Želite ustanoviti d.o.o. ali odpreti s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

Euribor – kaj to pravzaprav je?

Euribor je kratica za »Euro Interbank Offered Rate« oz. »medbančno ponujeno obrestno mero v evrih«. Euribor mere temeljijo na povprečju obrestnih mer po katerih si širok nabor evropskih bank nudi posojila med seboj. Euriborjev je več in se razlikujejo po dospelosti – od tedenskega do en0letnega.

Informativni izračun plače

Katere vrste poznamo?

Stopenj dospelosti je trenutno pet, med tem ko je do leta 2013 teh bilo petnajst. Tako imamo tedenski, mesečni, 3-mesečni, 6-mesečni in letni Euribor. Poleg Euriborja obstaja tudi enodnevna medbančna obrestna mera pod imenom ESTR.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?podjetniško svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kako Euribor vpliva na obrestno mero?

Stanovanjski krediti in druga posojila imajo obrestno mero, ki v državah Evra največkrat sledi stopnji Euribora. Ko se ta dvigne, se dvigne tudi obrestna mera posojila in obratno. V primeru variabilne obrestne mere je ta največkrat določena na podlagi enomesečnega ali trimesečnega Euribora in pribitka določenega s strani banke.

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

Kam se giblje Euribor?

Kljub temu, da je Banka Slovenije omilila pogoje pridobitve stanovanjskih kreditov, so jih banke že pričele dražiti. Dejstvo je, da se Euribor giblje nazaj proti pozitivnemu teritoriju. Tisti ki imajo variabilno obrestno mero za npr. stanovanjski kredit, torej Euribor in pribitek, bodo najbolj občutili povišanje mesečnega obroka – še najbolj tisti z nižjimi prihodki!

Euribor maj 2022 (Vir: euribor-rates.eu)

Euribor je v preteklosti že dosegel rekordno visoke številke in skupaj s pribitkom pripeljal do praktično oderuških obresti za kreditojemalce! Rekordno vrednost je dosegel leta 2008 pri 5,4 %!

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Bi vas dvigovanje Euribor -a premamila v spremembo v fiksno obrestno mero?

Raje najprej preverite stroške tega pri banki! Četudi je to mogoče, pa je vredno pri tem pomniti, da tudi fiksna obrestna mera ni nujno več rešitev. Ta je namreč že presegla 3 % mejo. Menjava kredita iz variabilne v fiksno obrestno mero pa predstavlja kompliciran ali vsaj stroškovno obremenjujoč postopek. Alternativno je vredno razmisliti tudi o instrumentih kot je na primer stanovanjska jamstvena shema ipd.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Pripravil: Rok Gros

[spot]

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search