Skip links
dejavnosti podjetja

Dejavnosti podjetja – katere dejavnosti naj registriram?

Dejavnosti podjetja – koliko dejavnosti lahko registriram?

Dejavnosti podjetja, ki jih podjetnik registrira pri postopku registracije podjetja na DATA točki, je lahko več in so lahko tudi različne dejavnosti. Smiselno je ob registraciji podjetja določiti tiste in toliko dejavnosti, ki jih bo podjetnik začel opravljati po ustanovitvi podjetja. Po registraciji podjetja lahko podjetnik kadarkoli lahko dodaja ali briše dejavnosti podjetja. V kolikor niste prepričani, katere dejavnosti izbrati za vaše podjetje, kontaktirajte naše podjetniške svetovalce! Če pa imate vse informacije, pa rezervirajte termin za registracijo podjetja prek spletnega obrazca ali pa nam pišite na data@data.si.

Želite ustanoviti d.o.o. ali odpreti s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

Dejavnosti podjetja pri registraciji d.o.o.

Družbenik družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) mora pred postopkom registracije d.o.o. razmisliti o tem, katera bo temeljna dejavnost družbe. Temeljna dejavnost družbe je tista dejavnost, ki bo na začetku poslovanja družbe prinašala največ prihodka v podjetje. Opis te dejavnosti je zajet v popolnem imenu firme.

Primer:

ZIDAK, gradbene storitve, d.o.o.

Temeljna dejavnost bo dejavnost, ki je v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD) izbrana iz poglavij pod točko 41., 42 ali 43. –   na primer: 41.200 Gradnja stanovanjskih in nestanovanjskih objektov. Poleg temeljne dejavnosti lahko družbenik določi iz SKD še druge, dodatne dejavnosti, ki jih želi v podjetju opravljati in bo za opravljanje teh dejavnosti strankam izstavil račun. V registru podjetij AJPES bo pri podatkih podjetja navedena le temeljna dejavnost. Ostale dejavnosti podjetja bodo navedene na aktu o ustanovitvi, ki je v registru podjetij shranjen med listinami podjetja.

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2022?

Dejavnosti podjetja pri registraciji s.p.

Samostojni podjetniki večkrat na postopku registracije podjetja na DATA točki izrazijo željo, da bi radi registrirali vse možne dejavnosti, da jim kasneje ne bi bilo treba dejavnosti podjetja dodajati. To ni smiselno, kajti portal e-Vem omogoča dodajanje dejavnosti po registraciji hitro in brezplačno celo od doma, če ima podjetnik digitalno potrdilo. Ravno tako mora s.p. pri registraciji določiti glavno dejavnost podjetja, poleg dodatnih dejavnosti. Velja splošno pravilo, da mora podjetnik imeti v registru podjetij zapisane vse tiste dejavnosti za katere bo strankam izstavil račun. Pri s.p. so v registru podjetij AJPES v zapisu podatkov vidne vse izbrane dejavnosti in ne le glavna dejavnost.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Dejavnosti podjetja in kako lahko svetovalci podjetja DATA pomagamo podjetnikom?

V Standardni klasifikaciji dejavnosti, ki ima 192 strani, podjetnik izbira dejavnosti podjetja in pri postopku registracije podjetja vpisuje petmestne šifre dejavnosti podjetja. V SKD so zajete različne dejavnosti: regulirane, neregulirane in obrtne dejavnosti. Regulirane dejavnosti v SKD so tiste, za opravljanje katerih mora podjetnik izpolnjevati pogoje, da jih lahko izvaja. Na primer – dejavnost turističnih agencij za katero potrebuje licenco, dejavnost posredovanja delovne sile, zavarovalniška dejavnost … Neregulirane dejavnosti ne zahtevajo izpolnjevanja pogojev (trgovina). Za opravljanje obrtnih dejavnosti pa mora podjetnik izpolnjevati pogoj ustrezne izobrazbe in pridobiti obrtno dovoljenje. Svetovalci podjetja DATA svetujemo podjetnikom glede izbora pravih dejavnosti podjetja, glede pogojev za opravljanje določenih dejavnosti podjetja in razlagamo zakonodajo, ki je podlaga za zakonito opravljanje posamične dejavnosti podjetja. Če bi se radi temeljito pripravili na podjetniško pot in bili dobro informirani glede dejavnosti podjetja, ki jih nameravate opravljati, nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530 za ponudbo za svetovanje.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search