Skip links
davek na hišne ljubljenčke

Davek na hišne ljubljenčke – lahko postane realnost?

Davek na hišne ljubljenčke je bil eden izmed predlogov v parlamentu

Davek na hišne ljubljenčke je bila ena izmed idej poslanca v slovenskem parlamentu na razpravi pred nekaj dnevi, ki je potekala v okviru druge obravnave za predlog novele zakona o zaščiti živali. Čeprav je šlo zgolj za idejo in ta ni bila sprejeta, je ta vzbudila veliko zanimanja javnosti. Podobni davki v tujini že obstajajo. Mimogrede – veste da lahko zaslužite s sprehajanjem psov?

Informativni izračun plače

Davek na hišne ljubljenčke, ker naj bi bili ti »luksuz«

Na razpravi v slovenskem parlamentu je pred dnevi eden izmed poslancev dejal, da bi bilo v prihodnje smotrno premisliti o davku o domačih hišnih živali, saj naj bi bile te po njegovem mnenju »svojevrsten luksuz«. Ideja je vzbudila nekaj pomislekov, saj naj bi živali opredeljevala kot lastnino in ne kot živa bitja. Vprašanje se porajajo, kako bi potemtakem bila obravnavana domača vzreja psov in kako bi se realizirala obdavčitev takšnega gospodinjstva.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Davek na hišne ljubljenčke je imel podporo že v preteklosti

[oblacek2 id=1 txt=”Potrebujete zanesljiv” link=’računovodski servis‘]
Ta ideja se v slovenski javnosti sicer ni pojavila prvič – podobne ideje so se v javnosti pojavljale že leta 2013. Takrat je bila aktualna ideja o davku na pse, s katero so želeli v prvi vrsti disciplinirati del neodgovornih pasjih skrbnikov. Do realizacije takrat ni prišlo, se je pa predlog občasno še vedno pojavljal v javnosti. Največkrat podobne ideje predlagajo župani, ki si davka želijo zaradi onesnaževanja mesta – predvsem zaradi nedoslednosti skrbnikov pri pobiranju pasjih iztrebkov.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Davek na hišne ljubljenčke že v 19. stoletju

Davek na hišne ljubljenčke sicer ni nobena novost. Prvič je bil uveden že v začetku 19. stoletja, in sicer v več nemško govorečih kraljestvih. Takrat so želeli z davkom zmanjšati razširjenost stekline pri psih. Davek na pse je bil pogost tudi v mnogih evropskih državah v večjem časovnem obdobju 20. stoletja, vendar so ga v večini držav ukinili od 70. let prejšnjega stoletja. Ena izmed zadnjih držav, ki je davek umaknila komaj leta 1987 je bilo Združeno Kraljestvo.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Davek na hišne ljubljenčke v tujini obstaja

Nam najbližji državi, kjer pa še vedno obstaja davek na hišne ljubljenčke (davek na pse) sta Avstrija in Nemčija. Vendar je tudi v teh državah prišlo do vprašanj – kaj so “hišni” ljubljenčki in kaj ne. Kje je mogoče zarisati mejo, saj je veliko tudi lastnikov ne-hišnih ljubljenčkov ali celo lastnikov bolj eksotičnih živali, kot so v teh zakonodajah omenjeni psi in mačke.

Spremembe pogoja PCT – kje po novem ni več zahtevan?

pravno svetovanje

Davek na hišne ljubljenčke – oz. na pse v Avstriji

V Avstriji so lastniki psov zakonsko dolžni plačati davek na pse v vseh mestih in v večini občin po Avstriji. Višina davka je sicer odvisna od pasme in namembnosti živali, pa tudi od mesta oziroma kraja, kjer živijo. Vsa gospodinjstva, ki imajo psa iz zasebnih razlogov, so dolžna registrirati svojo žival in zanjo plačevati davek. Letni znesek davka znaša 72 evrov na leto za prvega psa ter 105 evrov za vsakega dodatnega. V primeru neplačevanja davka lahko lastniki dobijo globo v vrednosti do 7000 evrov.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Davek na hišne ljubljenčke v Nemčiji – tudi pse

Podobna situacija je tudi v Nemčiji – tudi tam višina davka variira od pasme živali ter lokacije bivanja. Davek na hišne ljubljenčke v Berlinu tako na primer znaša 120 evrov na leto za prvega psa, za vsakega dodatnega pa je treba plačati 180 evrov na leto. Namen davka sicer ni zgolj podpora in pomoč mestom pri čiščenju pasjih iztrebkov ter postavljanju košev za njih, ampak z njim želijo omejiti tudi število psov na enega lastnika. Ravno zaradi tega je davek za drugega ali tretjega psa višji kot če imajo zgolj enega.

 

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search