Skip links

Davčna obremenitev stroškov dela lani več kot 40 odstotkov!

Davčna obremenitev stroškov dela 0,2 % višja kot v 2020

Davčna obremenitev stroškov dela v letu 2021 je bila 40,4 odstotka, so pokazali podatki Sursa! Kaj to pomeni?

Informativni izračun plače

Davčna obremenitev stroškov dela – slabih 60 odstotkov za neto plačo

Surs je postregel z naslednjimi podatki – davčna obremenitev stroškov dela v letu 2021 je znašala 40,4 %. To pomeni, da je od stroškov dela za zaposlenega, ki je zaslužil 67 odstotkov plače povprečnega zaposlenega, bilo 40,4 % namenjenega za plačilo davčnih bremen. Preostanek, 59,6 % pa je ostalo za neto plačo. Več o tem, kako iz bruto plače dobimo neto plačo, smo pisali tudi mi nedavno v tem članku.

Želite ustanoviti d.o.o. ali odpreti s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

podjetniško svetovanje

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2022?

Davčna obremenitev plače pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost je bila 86,4-odstotna

Davčna obremenitev za samsko osebo lani je znašala 86,4 % bruto plače v zaposlitvi. To pomeni, da so se neto prihodki samske osebe pri prehodu iz brezposelnost v zaposlenost zvišali le za 13,6 % bruto plače. To imenujemo past brezposelnosti. Gre za razliko v neto dohodkih osebe (nadomestilo za brezposelnost v višini 80 % bruto plače zaposlene osebe, ki prejema 67 % bruto plače povprečne zaposlene osebe) v zaposlenost (67 % bruto plače povprečne zaposlene osebe) v zaposlenost (67 % bruto plače povprečne zaposlene osebe) iz brezposelnosti. Razlika nastane zaradi višjih davkov in socialnih prispevkov ter nižjih pripadajočih socialnih transferjev v zaposlitvi glede na dohodke ter višje pripadajoče socialne transferje med brezposelnostjo, so pojasnili na Fursu. Davčna obremenitev plače pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost se je sicer lani v primerjavi z 2020 znižala za tri odstotne točke.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Davčna obremenitev pri prehodu na bolje plačano delovno mesto

Podatki Sursa še kažejo, da je ob prehodu na bolje plačano delovno mesto davčna obremenitev plače za samsko osebo lani znašala 50,1 % dodatne bruto plače. Za par z dvema otrokoma pa 100 %. To je t.i. »past nizkih plač«. Gre za razmerje v neto dohodkih zaposlene osebe pri prehodu na višje plačano delovno mesto (s 33 % na 67 % bruto plače povprečne zaposlene osebe) zaradi višjih davkov in socialnih prispevkov ter nižjih pripadajočih socialnih transferjev glede na prejšnje nižje dohodke, posledično nižje davke in socialne prispevke in višje pripadajoče socialne transferje. Davčna obremenitev plače ob prehodu na bolje plačano delovno mesto (glede na 2020) za samsko osebo se je znižala za 0,2 %, za par z dvema otrokoma pa je ostala enaka.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search