Skip links
bančni račun

Bančni račun za s.p. – kakšen je postopek?

Bančni račun za s.p. je lahko osebni račun ali poslovni račun

Bančni račun za s.p. je račun, ki ga podjetnik po ustanovitvi s.p. uporablja za poslovanje z banko in na katerega mu stranke plačujejo naročeno blago ali opravljeno storitev. Podjetnik se z banko dogovori kakšne vrste bo bančni račun za njegov s.p., potem, ko je vpisan v poslovni register .

Obračunajte si plačo!

Pri tem je potrebno paziti na razliko pri odpiranju osebnega ali poslovnega računa. Razlika pri odpiranji bančnega računa za s.p. se nanaša na postopek same prijave vrste bančnega računa v poslovni register Slovenije – AJPES.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Kdaj se odpre bančni račun za s.p.?

[oblacek id=1 txt=”Potrebujete davčno svetovanje?” link=’Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo’]

Mnogi bodoči podjetniki nas sprašujejo ali morajo pred postopkom registracije s.p. na DATA točki SPOT Registracije urediti bančni račun za svoje podjetje. Pred registracijo ni možno odpreti bančnega računa, ta se lahko odpre komaj po vpisu s.p. v poslovni register. Banka za pripravo pogodbe za vodenje bančnega računa potrebuje podatke podjetnika in matično številko s.p., ki jo s.p. določi AJPES, ko ga vpiše v poslovni register.

podjetniško svetovanje

Dilema med s.p.-ji- osebni ali poslovni bančni račun za s.p.

Dilema je nastala s sprejetjem novela Zakona o davčnem postopku že davnega decembra 2015. S to novelo je Ministrstvo za finance omogočilo fizičnim osebam z dejavnostjo (s.p.-ji, kulturniki, športniki…) poslovanje le prek enega bančnega računa.

V praksi so se podjetniki po registraciji s.p. srečevali s težavo, da jim banke niso želele odpreti ločen osebni račun ali dovolile poslovanje prek že odprtega osebnega računa na banki. Če se je na banki pojavil podjetnik s sklepom o vpisu v poslovni register, mu je bančna uslužbenka odprla poslovni bančni račun za namene poslovanja s.p. Prihajalo je do različnih navodil in informacij. Nekatere banke so se prilagodile spremenjeni zakonodaji, večina bank v Sloveniji pa vztraja na stališču, da mora s.p. odpreti bančni račun, ki je poslovni račun.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Vrstni red opravil

Smiselno se je pri odločitvi za odprtje podjetja (s.p.) postopkov lotiti na tak način:

  1. Postopek registracije s.p.
  2. Prejem Sklepa o vpisu v poslovni register – pošlje AJPES
  3. S sklepom na izbrano banko odpreti bančni račun za s.p., če bo to poslovni račun.
  4. Če bo s.p. posloval prek osebnega računa, mora o tem obvestiti banko (na njegov osebni račun bodo prihajali prihodki iz dejavnosti) in FURS- z dopisom, da bo poslovanje podjetja vodil prek osebnega računa številka, odprtega na tej in tej banki.
  5. Prejem potrdila o prijavi v zavarovanje (potrdilo M12 za popoldanski s.p. in M1 za redni s.p.) –pošlje Zavod za zdravstveno zavarovanje.

Želim se prijaviti na e-novice

S.p. lahko kadarkoli zamenja banko in zapre poslovni račun na eni ter ga odpre na drugi banki. Pri tem naj bo pozoren na stroške ob zaprtju bančnega računa, saj so stroški različni pri različnih bankah. S.p. ima lahko odprtih več računov.

V zadnjem času s.p. odpirajo bančni račun pri različnih spletnih bankah. Pozor! Za vsak tak račun morajo s.p.-ji obvestiti FURS.

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search